Megint megvan, mi a hosszú élet titka

2016.09.21. 19:36

A Kunmingi Élettudományi Egyetem kutatói szerint a Tibeti-fennsíkon élő idősek tovább élnek, mint a Kína más részein élő társaiké.

A 2010-es népszámlálási adatokat elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a tibeti lakosság körében ugyan jóval alacsonyabb a hatvanon túliak aránya, mint a - Kína lakosságának több mint 90 százalékát adó - han kínaiaknál, ám a tibetiek körében kiugróan magas a 91 évnél idősebb emberek aránya.

A 100 évnél idősebb tibeti férfiak ugyancsak jelentős létszámfölényben vannak han kínai társaikhoz képest.

Kevés oxigén, hosszú élet

A Cell Research című tudományos lapban közölt eredmények szerint az, hogy a Tibeti-fennsíkon élő idős emberek élettartama hosszabb, mint a Kína alacsonyabban fekvő területein élő társaiké, azt sugallja, hogy összefüggés van az oxigénszegény környezet és az élettartam között.

A kutatók szerint korábbi tanulmányok is mutattak már összefüggést az Andokban élő emberek esetében a nagy tengerszint feletti magasság és a hosszabb várható élettartam között.

Genetikai tanulmányok szerint az oxigénszegény környezet felgyorsíthatja az öregedéssel összefüggő gének evolúcióját, ami ellensúlyozhatja az öregedést és meghosszabbíthatja az élettartamot.  • Hírek
  • Árfolyam