Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Ne vegyen nyomott orrú kutyát!

2016.09.22. 21:41

Óva intenek a brit szakértők a ráncos, nyomott orrú kutyáktól, ugyanis ezek a fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre, és ahogy egyre nő a kereslet irántuk Nagy-Britanniában, úgy a profitorientált, felelőtlen szaporítók kezei közül is egyre betegesebb példányok kerülnek ki - írja az MTI.

A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) szerint a mopsz, az angol és a Francis buldog, a si-cu és a Cavalier King Charles spániel egyre nagyobb népszerűsége növeli az állatok szenvedését. Álláspontjukat támogatja az RSPCA brit állatvédő szervezet, a PDSA állatvédelmi karitatív szervezet és a brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College) is.

A szaruhártyafekélytől kezdve a súlyos légzési nehézségekig sok bajuk lehet, erősen javasolják tehát, hogy válasszanak egészségesebb fajtákat, vagy keverékeket - mondta Sean Wensley, a BVA elnöke.

Caroline Kisko, a világ legnagyobb kutyakiállítását, a birminghami Crufts-ot szervező brit Kennel Club munkatársa szerint a francia buldoghoz és a mopszhoz hasonló fajták népszerűségének növekedése nagyban kedvez azoknak a szaporítóknak, akik mindenfajta szabályozást figyelmen kívül hagyva csak a profitra koncentrálnak, az állatok egészsége és jóléte már nem érdekli őket.

A szakértők szerint továbbá egyre több esetben fordul elő, hogy a brachycephal - nyomott orrú - kutyafajtákat sorsukra hagyják a gazdáik.