Grönland gyorsabban olvad, mint gondoltuk

2016.09.23. 09:28

Grönland jégtakarója annál is gyorsabban olvad, mint eddig gondoltuk, mert egy új tanulmány szerint a földkéreg alatt lévő földköpeny torzulásait nem vették figyelembe a számításokkor – írja az MTI.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint a torzulások figyelmen kívül hagyása miatt alábecsülték az évente megolvadt 20 milliárd tonnás jégtömeget. Az újabb számítás szerint Grönland 2003 és 2013 között valójában nem az eddig gondolt 2500 milliárd tonna jeget veszített el, hanem 2700 milliárd tonnát, vagyis 7,6 százalékkal rosszabb a helyzet.

"Ez egy szerény korrekció, amely nem változtatja meg a Grönland összes jégveszteségével kapcsolatos becslésünket, de a felfedezés következtében másképp látjuk azokat a helyeket, ahol veszteségek keletkeznek a sarki jégtakaróban" – mondta Michael Bevis, az Ohiói Állami Egyetem földtudományi professzora, a tanulmány társszerzője.

A régióban a földkéreg lassan mozog északnyugati irányba. A torzulása, amellyel eddig nem számoltak, így alakult ki:

  • Negyvenmillió éve Grönland egy része egy forró magmaoszlop felett haladt el, amely megolvasztotta a most Izland alatt található földköpeny kőzeteit.
  • Az utolsó jégkorszak idején a grönlandi jégtakaró sokkal nagyobb volt, mint jelenleg, hatalmas tömege alatt lassan benyomta a földkérget az alul lévő magmaoszlop által meglágyított földköpenybe.
  • Amikor a jégkorszak végén a jég nagy része elolvadt, a jégtakaró súlya jelentősen csökkent, és hagyta felemelkedni a földkérget, amelynek az emelkedése most is folytatódik, míg a földköpeny kőzetei tovább mozognak Grönland alatt.

Amikor a NASA GRACE műholdjai elkezdték mérni 2002-ben a Föld körüli gravitációs mezőt, a tudósok tudták, hogy különbséget kell tenni a földkéreg alatti kőzetáramlás és az azt borító jégtömeg változásai között. A műholdak műszerei viszont nem tudták megkülönböztetni a jég és a földkéreg alatti kőzetek tömegét. A matematikai modellezéskor e két paramétert pontosan figyelembe kellett venni az új számításban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek