Lujza
-1 °C
13 °C

Rájöttek, miért énekel éjjelente a ragyáshal

2016.09.23. 16:50

Megfejtették a hím ragyáshalak titkát, amelyek az ívás ideje alatt éjjelente túlvilági hangon előadott énekkel udvarolnak a nőstényeknek – írja az MTI.

A tudósok eddig nem tudták, miért csak éjszaka énekel a Csendes-óceán part menti vizeiben Alaszkától a Kaliforniai-félszigetig honos hal. Laboratóriumi kísérletekkel viszont most megállapították, hogy a hal hangképzését, egy ködkürthöz hasonló, alacsony frekvenciájú zúgást egy fény által befolyásolt belső óra, illetve a melatonin hormon irányítja, amely az alvás-ébrenlét ciklus kontrollálásáért felel.

A ragyáshalak a bálnák és delfinek mellett a tengerek legnagyobb énekesei.

A vokális jelek központi szerepet játszanak a társas érintkezéseikben és reprodukciós viselkedésükben" – mondta Andrew Bass, az amerikai Cornell Egyetem neurobiológia- és viselkedéskutató professzora.

A ragyáshal (Porichthys notatus) általában olajbarna színű, akár 38 centiméterre is megnőhet. A hímek késő tavasszal és nyáron elvándorolnak a parttól távolabb fekvő mély vizekből a sekélyebb, dagálykor elárasztott területekre, ahol fészket építenek a kövek menedékében. Éjszakánként a hasüregükben lévő, gázzal töltött hólyagot rezegtetve adják ki a jellegzetes hangot, hogy így csábítsák fészkükbe az ikrák lerakására készülő nőstényeket. Egy-egy ének akár két órán át is eltarthat, a szomszédos hímek pedig gyakran kórusban búgnak.

Pont fordítva, mint az embernél

A vizsgálathoz vadon élő halakat fogtak be, és kontrollálható fényű termekben figyelték meg őket. Állandó sötétségben a halak rendszeresen énekeltek a belső órájuknak köszönhetően. A melatonintermelést csökkentő állandó fényben az énekük fojtottá vált. Ha állandó fényben tartották a halakat, de a melatonint pótló anyagot adtak nekik, az állatok tovább búgtak, de véletlenszerű időközönként. A melatonin tartja csendben éjszaka a nappal aktív madarakat, és segít az embereknek elaludni esténként, a ragyáshalakra viszont ezek szerint épp ellenkező hatással van. 

Az emberek nem mindig voltak tisztában azzal, hogy a titokzatos hangot a halak keltik. A nyolcvanas évek elején egy különös zaj váltott ki aggodalmat a kaliforniai Sausalito Bay egyik lakóhajóján élők között. Azt gyanították, hogy egy közeli szennyvíztisztító telep, egy víz alatti elektromos vezeték vagy a haditengerészet titokzatos kísérleteinek hangját hallják. Kiderült, hogy a hajó a ragyáshalak szerelmi éneke miatt rezonált.

A tanulmány a Current Biology szaklapban jelent meg.