16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Magyar kamugyógyítót buktattak le Angliában

2016.09.27. 11:00

Egy magyar kuruzsló botrányától hangos a brit sajtó, miután a BBC hétfőn este az Inside Out című oknyomozó magazinban leleplezte, mi történik az autizmus gyógyításaként hirdetett „mentális tréningeken”. Kanta József azzal az ígérettel gombolt le 3500 fontot (kb. 1,2 millió forint) a páciensekről, hogy egy speciális tréninggel képes az autizmust okozó lelki traumákat kikezelni az érintettekből. A tudomány jelen állása szerint ez egészen nonszensz állítás, az autizmus nem így működik.

A BBC stábja egy magát enyhe autistának kiadó, rejtett kamerával felszerelt tesztalanyt küldött Kanta kezelésére. A felvételek elég felkavaróak. A tréner azzal kezd, hogy szemkontaktusra kényszeríti a pácienst (az autisták közös jellemzője, hogy ezt igyekeznek kerülni, mert komoly stresszt okoz nekik), később azt ismételgeti neki, hogy az anyja nem szereti. A legsúlyosabb rész, amikor veréssel fenyegeti a beteget.

Akarsz egy pofont? Vagy egyet ököllel az arcodba? Melyiket kéred? Válassz!

– ismételgeti kiabálva a tréner a felvételen, az ökleit a megrettent páciens arca előtt lóbálva.

A tréning neve egyébként Stabil Pont Technológia, Magyarországon már jó ideje hirdetik. A kifejlesztője egy Tóth Zoltán nevű illető, a nyilvános Facebook-profilja szerint repülőgép-műszerész technikus, és a rossz hírű Forever Living MLM-cég volt az eddigi egyetlen munkahelye. A Szkeptikus Társaság kiderítette, hogy Tóth Zoltán futtatja az Eporta című magazint is, ami különféle ezoterikus csodagyógymódok mellett a szcientológia tanainak terjesztésében is részt vesz. Kanta József Facebook-oldala nem publikus, de elég ironikus, hogy a borítóképén Leonardo DiCaprio látható A Wall Street farkasából (ebben a filmben egy hírhedt nagypályás csalót alakít), egy százdollárossal a kezében vigyorogva.

A Stabil Pont Magyarországon tavasszal került be a köztudatba, amikor az RTL Klub Fókusz című bulvárhíradója közölt egy riportot egy állítólagos sikertörténetről. Később megjárta az internetet az a csetbeszélgetés is, amin Kanta és Tóth próbál behálózni ügyfeleket. Ebben olyan hajmeresztő dolgok hangzanak el, mint hogy az autizmus oka az evolúció során felgyűlt traumák lenyomata a DNS-ben, a fogantatás sokkja és az anya terhesség alatt megélt félelmei. Amikor az egyik leendő ügyfél megkérdezi, milyen engedéllyel praktizál, Tóth az Artisjus szerzői jogvédő irodától származó igazolást linkel be – azóta Dr. Artisjus néven ismert szkeptikus körökben. Egy brit autizmus-aktivista, Fiona O'Leary a blogján mutatja be, hogyan kereste meg és próbálta a kezelésre rábeszélni őt Tóth.

A BBC által megkérdezett szakértők rémisztőnek és horrorisztikusnak nevezték a rejtett kamerás felvételek alapján a tréninget, ami autizmussal élőknél súlyos traumákhoz, akár rohamhoz vezethet. A stáb egy tagja, magát autista gyereket nevelő szülőnek kiadva kapcsolatba lépett Tóth Zoltánnal Magyarországon, aki szemrebbenés nélkül megígérte nekik, hogy a módszerével gyógyítható az autizmus, majd az angliai képviselőjeként bemutatott Kanta Józsefhez irányította őt. Kanta azt mondta, több angol családdal is dolgozik autizmus kezelésében, később ezt a BBC hivatalos megkeresésére letagadta, majd amikor szembesítették a rejtett kamerás felvétellel, azt mondta,

a veréssel fenyegetést csak viccnek szánta.

Az Inside Out műsora nyomán több civil szervezet is jelezte Angliában, hogy kampányt indítanak, illetve a törvényhozáshoz fordulnak, az ilyesfajta vállalkozások sokkal szigorúbb szabályozásáért. Az egyik petíciót, ami speciálisan az autizmus gyógyítását ígérő kamuterápiák megregulázását kéri, már 51 ezren írták alá.  • Hírek
  • Hírek