Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Pár nap alatt gyógyít a nanorészecskés sebtapasz

2016.09.27. 15:26

Egyiptomi kutatók kifejlesztettek egy nanorészecskékkel kezelt kötést, amely a sérüléseket néhány nap alatt begyógyítja, és ehhez elég egyszer ráhelyezni a lágy szövetre. Normális esetben a teljes gyógyulása csak néhány hét, hónap, vagy ritkább esetben pár év alatt megy végbe.

Ehhez egy Phenytoin nevű epilepszia-gyógyszert alkalmaznak, amely jól ismert arról, hogy felgyorsítja a bőrsérüléseket gyógyulását. Ennek a hatóanyagnak a használatát azonban sok minden korlátozza, például csak igen kis százalékban szívódik fel a véráramban, és nehéz lefedni vele a teljes sérülést.

Emiatt találta ki a Zewail Műszaki Egyetem kutatócsoportja, Ibrahim M. El-Sherbiny vezetésével, hogy a gyógyszert nanorészecskékbe ültetve, nanoszálakból álló kötéssel juttatják a sebesülésekre. Ezzel kontrollálni tudják a phenytoin kibocsátását, és hatékonyan elosztják a seb felületén. 

Az csúcstechnológiás kötés segíti a szövetek képződését és a kollagének lerakódását, ezzel felgyorsítja a gyógyulás kezdeti fázisát, és közben minimalizálja a halott sejtek és a sebhelyek kialakulását.

El-Sherbiny szerint a kötés nagyon hasznos lehet a konfliktusok által sújtott területeken, ahol szűkében vannak az orvosi ellétásnak, és békeidőben is lerövidítheti a kórházi kezelések időtartamát. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!