Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

WHO: A Föld lakóinak 92 százaléka él erősen szennyezett levegőben

2016.09.27. 16:47

A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg. A káros anyagokkal szennyezett kültéri levegő hárommillió, a nem tiszta beltéri levegő 4,3 millió halálesetet okoz – közölte a szervezet kedden Genfben kiadott jelentésében.

A levegő minőségét világszerte több mint háromezer helyen mérték. A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek. A károsanyag-kibocsátás miatti szívinfarktus, tüdőrák és a krónikus légúti megbetegedések kialakulásának kockázata a szegényebb országokban különösen magas. A légszennyezettség miatt bekövetkező halálesetek csaknem 90 százaléka ezekben az országokban történik, amelyek kétharmada Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati területein található.

A kültéri levegő szennyezettsége miatt bekövetkező halálesetek száma Türkmenisztánban a legmagasabb. A WHO szerint a sorban Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Egyiptom és Kína következik. A szegényebb országokban nem csak a kültéri levegő erősen szennyezett. A WHO szerint csaknem hárommilliárdan még mindig szénnel, trágyával, fával vagy más növényi maradékkal fűtenek és főznek is, ami jelentősen növeli a belső légtér szennyezettségét.

Hasonló adatokat közölt a WHO májusban is, de "az új modell megmutatja, hova koncentrálódik a probléma, ezzel megfigyelési alapot nyújt a helyzet megoldására" – mondta Flavia Bustreo, a WHO vezérigazgató-helyettese. A májusi jelentés szerint az alacsonyan és közepesen fejlett országok nagyvárosai lakosságának 98 százaléka erősen szennyezett levegőben él. Carlos Dora, a WHO koordinátora szerint két folyamat játszódik le: a gazdag országokban egyre jobb minőségűvé válik a levegő, míg a szegényebb országokban egyre rosszabb lesz.

A szakértő kitért arra is, hogy a WHO-nak nincs bizonyítéka arra, hogy az arcot takaró maszk, amelyet például Ázsia több részén is viselnek az emberek, csökkentené a levegőben szálló finomrészecskék szervezetbe bejutásának kockázatát. Bár Kína szerepel azon hat ország között, ahol legmagasabb a szennyezett kültéri levegő miatt bekövetkező halálesetek száma, Dora szerint az ország sokat tesz a probléma legyőzéséért. De a széntüzelésű erőművek, az energiatermelés érdekében szenet és fát égető háztartások, és a szállítás tovább növelik a szennyezettséget Kínában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!