Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

A megalodon rokona volt a titokzatos óriáscápa

2016.10.04. 12:29

Találtak néhány fogat szerte a világon, amely egy húszmillió évvel ezelőtt élt, autóméretű cápától származhatott. Most kiderült, hogy a titokzatos cápa a megalodon rokona lehetett. A megalodon az egyik legnagyobb húsevő gerinces volt, a maradványokból ítélve 18 méter hosszúra is megnőhetett. Sokat nem tudni róla, mivel porcos halról van szó, így csak a fogai és csigolyái kövesedtek meg. Nevét is fogairól kapta, a megalodon azt jelenti, nagy fog.

Az új cápafaj távoli őse a ma élő fehércápáknak, de van közöttük 45 millió év, ami számos kérdést felvet a cápák fejlődéséről, kialakulásáról. Az új fajt Megalolamna paradoxodonnak nevezték. A paradoxont azért tették a nevébe, mert ezzel is jelezni akarták, hogy a cápa viszonylag hirtelen tűnt fel az evolúció alatt, miután fejlődés elvált az Otodustól, amely egy másik őscápa volt.

shark-week-2016-megalodon

Mostanáig csak öt példányt találtak az új fajból, vagyis öt darab fogat. Ezeket Kaliforniában, Észak-Karolinában, Japánban és Peruban találták meg. Ez azt is jelenti, hogy a világ minden pontján megtalálható volt az állat húszmillió évvel ezelőtt.

A maradványokból az derül ki, hogy a cápa 3,7 méter hosszú lehetett, vagyis jóval kisebb volt, mint a 18 méteresre megnövő megalodon. A Megalolamna paradoxodon 23 és 2,6 millió évvel ezelőtt élt, közepesen nagy halakat evett.

Ami megkülönbözteti a többitől, az a fogainak a formája. Hasonlítanak a mai cápák fogaihoz, de van néhány jellemző különbség. A felfedezés segít megérteni a faj fejlődését, számos vitának vethet véget a megalodon rendszertani besorolásáról. Vagy éppen újakat nyithat. A Megalolamna paradoxodonról még nagyon sok a nyitott kérdés, életéről, kihalásáról sincsenek pontos ismereteink. Ezekre akkor kaphatunk választ, ha találnak még néhány fogat, esetleg csigolyát.