Ágnes
-1 °C
2 °C

Bemutatták a marsi port túró önjáró bányászrobotokat

2016.10.04. 14:57
A NASA bemutatta a RASSOR 2.0 robotját, ami a tervek szerint segíthet a létfontosságú nyersanyagok és építőanyagok kitermelésében a Marson.

Most hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szenátusi felhatalmazást (vagy ha úgy tetszik: parancsot) kapott arra, hogy embert vigyen a Marsra, és mire pár nappal később Elon Musk SpaceX-vezér vázolta meglehetősen ambiciózus elképzeléseit a Mars pár évtizeden belüli kolonizálásáról, joggal merül fel a kérdés sokakban: na és mit csinálunk, ha odaértünk? Miből épülnek majd a szép marsi kertvárosok, terek, szökőkutak? A NASA által most bemutatott önjáró robot ezekre a kérdésekre kínál részben megoldást.

A problémakörre, miszerint a leendő marsi telepeseknek mindenképp szükségük lesz különféle funkciójú épületekre, azok felépítéséhez építőanyagokra a NASA által kidolgozott Marco Polo/Mars Pathfinder ISRU (in-situ resource utilization, azaz helybeni nyersanyag-hasznosítás) rendszer ad egész elfogadható választ: távvezérlésű vagy automata robotokkal kell a helyszínen fellelhető ásványokból, törmelékes kőzetekből kitermelni a szükséges anyagokat, úgymint hidrogént, oxigént, vizet a létfenntartó rendszerekhez, építőanyagokat az épületekhez, üzemanyag-összetevőket a rakétákhoz.

A marsi regolitból, azaz a bolygófelszínt sok helyen borító porló, málló kőzettörmelékből, homokból a fejlesztés jelenlegi szakaszában egy négykerekű, két végén egy-egy hengeres marófejjel felszerelt távirányításaú robot kotorja majd ki és gyűjti be a szükséges mennyiséget. A most bemutatott RASSOR 2.0 (Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot, ami kábé annyit tesz, hogy "fejlett regolittúró robot") eszközt a floridai Kennedy Űrközpont regolitszimulációs homokozójában tesztelték, a kiszolgáló technológiával együtt.

Mint a képeken és a videón is látszik, a négykerékmeghajtású, mozgékony, jól manőverezhető robot (aminek egy korábbi, méretarányosan kisebb verziója még lánctalpas volt) a két, fogazott kanalakkal ellátott forgó fejjel ügyesen felmarja a szemcsés, köves homokot, és a kitermelt anyagot a marófej dobjában tárolva szállítja a feldolgozóhelyre.

A regolitot első körben szemcseméret alapján osztályozzák, és továbbítják a megfelelő feldolgozóhelyre. A robotot automata üzemmódban kamerák és érzékelők segítik a mozgásban, ha több tucat ilyet sikerül telepíteni a Marsra, mielőtt az első telepesek megérkeznek, a kis robotraj, kiegészülve épületeket 3D-ben nyomtató rendszerekkel, egész szépen elő tudja majd készíteni a terepet a kolonizáláshoz.