Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eszközhasználatra is betanítható egy méhkolónia

2016.10.05. 15:14

Poszméheket tanítottak be arra, hogy egy madzag meghúzásával szerezzék be az édes csemegét, és erről egy videót is közzétettek a Plos Biology tudományos lapban publikáló kutatók.

A teljesen természetellenes táplálékszerzési módszert egymástól is eltanulták a méhek.

A méhek tehát nemcsak tanulni tudnak, hanem a szerzett viselkedést elterjesztik a csoporton belül, és ezek a kognitív képességek a kultúra alapját képezik. A rovarok tanulmányozásával a saját emberi kultúránk fejlődőséről is új ismereteket szerezhetünk. Vagy legalább meggyőződhetünk arról, hogy a roppant kifinomult emberi kultúrát létrehozó tanulási képességeink valami egészen elemi, egyszerű tanulási képességből fejlődött ki.

A kutatók azért választották a kötélhúzó módszert, mert a legtöbb állat ezt a viselkedést sohasem alkalmazná magától. Bár a méhek kihúzzák a tetemek és más haszontalan törmelékeket a fészkükből, ezt a mozdulatot nem használják táplálékszerzési célokra.

A videón az látható, ahogy egy képzett poszméh beszerzi az ebédjét - ezt a mozdulatot később huszonöt képzetlen méhből tizenöt elsajátította, miután látták a társukat, hogy miként dolgozik.

Hosszabb kötéllel is megpróbálkoztak a kutatók, de ez a kísérlet kudarcba fulladt. Ha a méhek nem jutottak szinte azonnal táplálékhoz a kötélhúzással, akkor feladták a dolgot. Ez nagyjából kijelöli a méhek tanulási képességének a határát is.