Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hatmillióan vonultak át Európán

GettyImages-504238490
2016.10.05. 17:27

Körülbelül hatmillió vonuló madarat számláltak idén az Európai Madármegfigyelő Napok több mint 24 ezer résztvevője, akik október első hétvégéjén rögzítették a látotta madarak számát.

Az idei akcióban Európa és Közép Ázsia 40 országának madártani szervezetei, köztük Magyarország BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján több mint ezer helyszínen 5,8 millió madarat figyeltek meg - közölte az MME szerdán az MTI-vel.

Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben: a résztvevők tekintetében az első, a helyszínek számát tekintve a harmadik, a látott madarak számlálásában ötödik helyen végzett. A legtöbb helyszínről a hollandok végeztek megfigyeléseket, a legtöbb madarat pedig a svédek rögzítették.

A leggyakoribb három madárfaj Magyarországon a seregély, a füsti fecske és a nyári lúd volt. Az idei legérdekesebb megfigyelés a Hortobágyról érkezett, ahol a Magyarországon ritka vendégként számon tartott rózsás gödényt látták. A legtöbb megfigyelési helyszín Budapesten, míg a legtöbb résztvevő Fejér megyében volt, a legtöbb madarat pedig Baranya megyében látták.