Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így menekülnek meg az űrturisták a felrobbanó rakétákról

2016.10.05. 12:07

Az űrturizmus jövőjét is meghatározhatja a Blue Origin szerdai tesztje a New Shepard űrjárművel. Az Amazon.com kereskedelmi óriást alapító Jeff Bezos űripari cége azt fogja kipróbálni, hogy az utasszállító kapszula miként tud eltávolodni a rakétától nem sokkal a felbocsátás után, hogy egy vészhelyzet esetén biztonságba helyezze az utasokat.

A Blue Origin is úgy alakította ki a New Shepard kapszulát és a rakétáját, hogy azt újra tudja hasznosítani. Ezek segítségével fog embereket és tudományos kísérleteket szuborbitális pályára juttatni.

Egy animáció már megjelent a tervezett próbáról:

A szerdai tesztben a felbocsátást után 45 másodperccel, körülbelül 5000 méter magasan aktiválni fogják a mentőprogramot, ezzel a kabin leválik a rakétáról és bekapcsolja a saját hajtóműveit, hogy röpke 2 másodperc alatt pr száz méterre kerüljön a rakétától. Ezután a kapszula ejtőernyővel leszáll.

Hasonló menőakciót már a rivális SpaceX is tesztelt 2015-ben, és a NASA által fejlesztett Orion is képes megmenteni az utasait. A mostani teszt magyar idő szerint délután háromnegyed ötkor fog kezdődni, beszámolunk majd az eredményéről.