Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boeing: Mi viszünk először embert a Marsra

2016.10.06. 11:20

Elon Musk, a SpaceX nemrég jelentette be, hogy vállalata már a következő évtizedben kolóniát alapítana a Marson, de egy rivális űripari óriásvállalat bejelentkezett, hogy ők lesznek azok, akik először visznek embert a vörös bolygóra. A Boeing vezére, Dennis Muilenburg mondta ezt egy technológiai konferencián, amikor a vállalat jövőjéről kérdezték.

Meggyőződésem, hogy az első személy, aki a Marsra lép, egy Boeing rakétán fog odaérkezni 

- mondta Muilenburg a Bloomberg szerint.

A kijelentés csöppet sem merész, hiszen a Boeingnek több évtizedes tapasztalata van az űriparban. Ők építették a holdraszállás során használt rakétákat, végig részt vettek az űrsiklóprogramban, legyártottak számos modult a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Muilenburg feltehetően azért ilyen magabiztos a Marsra utazást illetően, mert a NASA megrendelésére éppen most építik meg a Space Launch System nevű gigantikus rakétát, amivel az űrhivatal tervez a Marsra menni.

A NASA viszont csak a 2030-as években tervezi az indulást, vagyis Elon Must jócskán megelőzné őket a 2024-re tervezett indulással. A Boeing-vezér kijelentése arra utal, hogy nem igazán hisznek a fiatal magánvállalat sikerében. Az biztos, hogy a SpaceX nem igazán tartja be a határidőket: Musk már 2011-ben azt mondta, hogy három éven belül ember szállítanak az űrbe, de ez máig nem történt meg, és valószínűleg 2018-ig várni kell rá.