Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyobb aggyal nagyobbat ásítunk

2016.10.06. 13:20

Az hosszan tartó ásítozás nem a lustaság jele, hanem hogy az illetőnek nagy és idegsejtekkel teli agya van. Tudósok ugyanis rájöttek, hogy az emlősöknél az ásítás teljes hossza erősen összefügg az állat agyméretével, valamint a szürkeállományban megtalálható idegsejtek számával.

Az ásítozás tudománya az evolúciós pszichológiával foglalkozó Andrew Gallup szakterülete, New York-i Állami Egyetem kutatója a Biology Letters című tudományos lapban publikált legfrissebb felfedezéséről.

Az ásítás ugyanazt teszi az aggyal, amit a nyújtózkodás az izmokkal.

Ahogy nyújtózkodásnál több vérhez juttatjuk testtünk bizonyos részeit, úgy az ásítással - és a vele járó hatalmas lélegzetvétellel - a fejünk vérellátását serkentjük. Ezzel glükóz és oxigén jut az idegsejtjeinkhez. Gallup szerinte egyértelmű, hogy minél nagyobb az agy, annál hosszabb ideig kell ásítani, hogy elérjük a várt hatást.

Az elméletet Gallup a Youtube segítségével igazolta. Munkatársaival megnézett 200 videót, melyeken 24 különböző állatfaj ásítozik, köztük kutyákkal,  macskákkal, sünökkel, mókusokkal, és persze emberekkel is. A látottakat összevetették az állatok ismert agyméretével, és a legszorosabb összefüggést az agy kompexitással (vagyis az idegesejtek számával) találták.

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy a főemlősök ásítanak a leghosszabb ideig. Pusztán a test vagy az állkapocs mérete nem számít, a lovak és a tevék például rövidebb ideig ásítanak, mint a jóval kisebb emberek.