Egy elefántot is kiüt a Kínából beszerezhető szuperdrog

2016.10.07. 12:52

A morfiumnál ötezerszer erősebb karfentanillal üzletel tucatnyi kínai cég, és a halálos drog kilogrammja mindössze 2750 dollárba (750 ezer forintba) kerül. Az exportáló cégek kérdezősködés nélkül leszállítják bárkinek, akár az Egyesült Államokba vagy az Európai Unióba is - idézi az MTI az AP hírügynökség riportját.

Annyira halálos, hogy már-már vegyi fegyvernek minősíthető

Ezt írja a drogról az AP, hiszen egy mákszemnél kisebb adag képes megölni egy felnőtt embert. Kanadában idén nyáron foglaltak 1 kg karfentanilt, amit Kínából küldtek nyomtatóalkatrésznek álcázva; ebből annyi adag kijön, hogy azzal az ország teljes lakosságát meg lehet volna ölni. 

A karfentanil szintetikusan előállított fájdalomcsillapító, a fentanil rokona. Bár kémiai szerkezetük hasonló, a karfentanil százszor erősebb a fentanilnál. A Kábítószerek és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) korábbi adatai szerint a karfentanilból 0,1 gramm elegendő 10 ezer fejadag készítéséhez. 

Az amerikai hírügynökség riportja szerint a karfentanil idén nyáron került reflektorfénybe az Egyesült Államokban, ahol több tízezer embert öltek már meg különféle kábítószerek. Különösen veszélyes az, hogy a drogkereskedők karfentanilt vagy fentanilt vegyítenek a heroinba és más tudatmódosító szerekbe, hogy növeljék hatóerejüket, és persze a saját bevételeiket is.

2014-ben alig 4 kiló fentanilt foglaltak le az amerikai határőrök, idén csak az év első felében több mint 130 kilót.

Kínában nem szabályozzák a karfentanil előállítását, mi több, nyíltan árulják az interneten. Washington sürgeti a kínai hatóságokat, hogy tiltsák be a drogot, de míg Peking ez ügyben intézkedik, a karfentanil akadálytalanul érhet el a külföldi drogpiacokra. 

A hírügynökség mások mellett a Jilin Tely Import and Export Co. nevű kínai vállalattal is felvette a kapcsolatot, amelynek egy értékesítője szenvtelenül közölte egy szeptemberi e-mailjében: a vállalat egyik legkapósabb terméke a karfentanil.  

Vegyi fegyverből lett

Az 1970-es években kifejlesztett drogot eleinte nagytestű emlősöknél, például elefántoknál alkalmazták nyugtatóként, ezután világszerte vegyi fegyverként tekintettek rá. A harcmezőn történő használatát ma is tiltja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC). 

Ennek ellenére nagyon valószínű, hogy a moszkvai Dubrovka Színház 2002-es túszdrámájában az orosz különleges erők karfentanilt és hasonló tulajdonságokkal bíró remifentanilt vetettek be a csecsen szakadár fegyveresek ellen. Az akció közben 130 civil életét vesztette, aminek egyes értékelések szerint köze lehetett az altatógáz összetételéhez vagy mennyiségéhez.

Hszü Lin, a Hangzhou Reward Technology nevű kínai cég vezetője egy sanghaji vegyipari konferencián szeptemberben arról beszélt, hogy a cége rendelésre elő tudna állítani karfentanilt. Bár hangsúlyozta, hogy a pekingi kormánynak szigorú korlátozásokat kellene hozni a drog előállítására,

Kínában nehéz ellenőrizni, mert ha egy-két kilogrammot előállítok, ki fog róla tudni?

- tette fel a költői kérdést. „Veszélyes, veszélyes, de ha 1 kilogrammot, 2 kilogrammot küldünk, az oké” - tette hozzá a cégvezető.

Az AP írása szerint a drogot forgalmazó cégek hazudnak a vámáru-nyilatkozatokon, és garantálják a karfentanil eljuttatását olyan országokba, ahol az elefántnyugtató be van tiltva. Mi több, tanácsot is adnak, hogyan csempésszék be a drogokat a hatóságok figyelmének felkeltése nélkül. Több forgalmazó is azt javasolja, hogy a kínai EMS csomagküldő szolgálatot használják a rendelők, amely bár lassabb a DHL-nél, jóval biztonságosabb. 

Az esetek 99 százalékában átmegy a csomag - írta egy e-mailben a Yuntu Chemical Company nevű cég egy képviselője. Kifejtette: ha az Egyesült Államokba szállíttatnak, akkor a legjobb megoldás az egykilós küldemény 4-5, kicsi és nem figyelemfelkeltő csomagra felosztása, amelyeket nem egy időpontban vagy nem egy címre küldenek. 

Az AP telefonon kereste meg a Yuntu egy képviselőjét, aki letette a kagylót, nem válaszolt az e-mailekre, és napokkal később a cég honlapja megszűnt. 

Az amerikai hírügynökség megjegyezte, legalább hat, fentanilokkal - így karfentanillal is - üzérkedő kínai cég honlapját amerikai szolgáltatóknál jegyezték be.  • Tippek
  • Árfolyam