Tekla
5 °C
19 °C

10 gyerek halhatott meg homeopátiás szertől

2016.10.13. 17:53

Az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal, az FDA vizsgálatot indított egy több mint 400 rosszulléttel, és 10 gyerek halálával járó ügyben. A gyerekek mint homeopátiás tablettákat vagy gélt kaptak, ami az ígéretek szerint a fogzásukat könnyítette volna meg. A szülők légzési nehézségről, letargiáról, általános gyengeségről számoltak be az érintett gyerekeknél. A 400 eset, köztük a tíz haláleset az elmúlt hat év alatt gyűlt össze.

A két legnagyobb amerikai drogéria-hálózat, a CVS és a Walgreens levette a polcairól a Hyland cég érintett termékeit, a vállalat pedig bejelentette, hogy leáll a gyártásukkal. A gyógyszerfelügyelet arra kér minden szülőt, hogy dobják ki a megmaradt szereket, és egyébként is a fogzás elősegítéséhez nem szükséges semmilyen gyógyszer.

Az FDA már 2010-ben figyelmeztetést adott ki a szerekkel kapcsolatban, amikor kiderült, hogy azokj ellenőrizetlen mennyiségben tartalmazhatnak belladonna (maszlagos nadragulya) kivonatot. A növényt a népi hagyomány évszázadokon keresztül használta, szépasszonyfűnek nevezték. A hatóanyaga mérgező, drogként is fogyasztják. A Hyland ekkor azt nyilatkozta, hogy megváltoztatta a gyártási folyamatot, és ezzel minimálisra csökkentette a veszélyes anyagot a homeopátiás készítményeiben.