Auguszta
-4 °C
2 °C

Reggel óta két kínaival több van az űrben

2016.10.17. 09:03
Kína sikeresen felbocsátott a világűrbe hétfőn egy űrhajót, fedélzetén két asztronautával, akik egy hónapot fognak tölteni a Föld körül keringő kínai űrállomáson.

A Sencsou-11 űrhajót a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával indították útnak az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból. A rakéta kilenc és fél perccel később sikeresen Föld körüli pályára állt. Kétfős személyzetet vitt az űrbe, egy ötven és egy 37 éves űrhajóst, akik számos kísérletet fognak végrehajtani az egy hónapja a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomáson, melyről itt írtunk részletesebben a felbocsátásakor. Két nap múlva dokkolnak az űrállomáshoz, amely egyelőre csak egy modulból áll, de szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett, a Marshoz készülő küldetéshez. Az űrmodulban 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki, írja az MTI.

Az asztronauták (akiket a kínaiak tajkonautáknak hívnak) különféle orvosi és biológiai kísérleteket fognak végrehajtani, de az utazás legfontosabb momentuma az lesz, mikor a Sencsou-11 nevű űrhajó megközelíti az űrállomást és használja a dokkolórendszert, illetve úgy általában a Tienkung-2 rendszereinek kipróbálása a cél. Kína hatodszor küldött fel asztronautákat az űrbe, de a mostani űrmisszió lesz az eddigi leghosszabb. Az idősebb űrhajós már járt odafent, sőt, ez a harmadik küldetése, fiatalabb, amúgy vadászpilóta társának ez az első útja.

Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és az idei év elején vonták ki a szolgálatból, már amennyire lehet így nevezni azt, hogy az űrállomás irányítást vesztve fog belezuhanni a légkörbe, ahol aztán nagyrészt elég.