Tasmán ördöggel a szuperbaktérium ellen

2016.10.18. 16:49

A tasmán ördög anyateje segíthet az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni harcban ausztrál kutatók szerint - írja az MTI.

A Sydneyi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az erszényes ördögnek is nevezett állat anyatejében lévő peptidek megölik a rezisztens baktériumokat, köztük a meticillinnek ellenálló Straphylococcus aureus (MRSA) baktériumot és az enterococcus baktériumot. A kutatók azért vizsgálták az erszényes ördögöt, mert az utódoknak születésükkor alulfejlett immunrendszerük van, ám anyjuk baktériumokkal teli erszényében mégis felnőnek. A kutatók szerint a kicsinyek gyengesége vezetett az erszényeseknél a peptidek elterjedéséhez. 

"Az erszényeseknek több peptidjük van, mint az emlősöknek. A tasmán ördögnél hatot találtunk, miközben az embereknél csak egy ilyen típusú peptid van" - idézte Emma Peelt, a Nature című folyóiratban megjelent kutatás egyik résztvevőjét a Medicalxpress tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Más erszényeseket vizsgálva kiderült, hogy a Derby-kengurunak (más néven törpekenguru) nyolc, az oposszumoknak 12 ilyen peptidje van. Az ausztrál szakemberek az erszényes ördög genetikai kódját tanulmányozva találtak rá a katelicidin nevű peptidre, majd laboratóriumban előállították a baktériumölő peptidet, amely kísérleteikben elpusztította a rezisztens és más baktériumokat.

"Napjaink egyik legbonyolultabb feladata új antibiotikumok felfedezése a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek ellen. A legtöbb korábbi antibiotikum növényi és penészgomba-eredetű, és más fejlesztések is már mintegy 100 évesek, ezért itt az idő, hogy másfelé is körülnézzünk" - hangsúlyozta Carolyn Hogg, az ausztrál egyetem kutatási igazgatója. Az erszényeseken kívül másfelé is keresgélnek a kutatók, legutóbb arról érkeztek hírek, hogy egy tengeriszivacs-fajban találtak ígéretes vegyületet, sőt, laboratóriumban is sikerült már hatékony peptid-polimert vegyészkedni. 

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a szuperbaktériumok területén a helyzet "rossz, és egyre rosszabbá válik".  • Hírek
  • Bankszámla