Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újra repül az Antares rakéta

2016.10.18. 09:22

Sikeresen Föld körüli pályára állított hétfőn egy teherűrhajót az Antares típusú amerikai hordozórakéta - írja az MTI. Legutóbb, 2014. október 28-án egy hasonló rakéta közvetlenül az indítást követően felrobbant, és a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt kéttonnányi ellátmány a lángok martalékává vált.

A 14 emelet magas Antares-230-at az egyesült államokbeli Virginia állam Wallops szigetéről bocsátották fel helyi idő szerint hétfő este. A hordozórakéta egy Cygnus típusú teherűrhajót juttatott fel az űrbe, amely 2,3 tonnás rakományt - élelmiszert, vizet, mindennapi használatú cikkeket és tudományos berendezéseket - szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A startot eredetileg július közepére tervezték, és azóta többször elhalasztották, legutóbb két nappal ezelőtt egy kábel meghibásodása miatt.

A Cygnus várhatóan csak vasárnap csatlakozik az ISS-hez, mert meg kell várnia, amíg a kazahsztáni Bajkonurból útnak indul szerdán, majd csatlakozik az ISS-hez egy orosz Szojuz rakéta, amely két orosz és egy amerikai asztronautát visz az ISS-re.

A sikeres start azt jelenti, hogy az Antares hordozórakéták két éves szünet után újra szerepet kapnak az amerikai űrhivatal, a NASA űrbéli misszióiban.