Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Matthew hurrikán megszaggatta a NASA legendás parti házát

2016.10.19. 11:42 Módosítva: 2016.10.19. 11:53

The Beach House, vagyis a parti ház volt a neve annak az épületnek, amelyet a múlt héten csúnyán megrongált a Matthew hurrikán. A ház a NASA birtokában volt, űrhajósok generációi köszöntek el itt családtagjaiktól, barátaiktól, mielőtt hosszabb-rövidebb küldetésre indultak az űrbe. Sokan közülük itt látták utoljára egymást.

"Mindenkinek ott motoszkál a fejében, hogy nem minden a tervek szerint alakul, ez a parti ház nagyon jó helyszín volt az érzelmes búcsúkra" – emlékezett vissza Mike Mullane űrhajós az itt töltött időre.

Sandy Magnus űrhajós pedig egyenesen a történelem részének nevezte. Egyszerű háznak tűnik, de a béke szigete volt akkor, amikor az űrhajósokat már karanténba zárták a küldetések előtt. Magnus a legjobban a családi kerti sütést szerette. Két nappal az indulás előtt minden űrhajós meghívhatott hat hozzátartozót, barátot. Ez volt az utolsó alkalom, amikor a családtagok találkozhattak, emiatt volt különleges.

Ezt a házat rongálta meg nagyon csúnyán a múlt héten a hurrikán. Bár 2011 óta a NASA nem küld embert az űrbe – ekkor állt le az űrrepülő-program -, a házat fenntartották a jövő küldetéseinek. A mostani tervek szerint 2018-ban megint indulhat űrhajós a floridai Kennedy Space Centerről, addigra rendbe kell hozni a házat is.

Robert Cabana, az űrközpont igazgatója azt mondja, egyelőre megállították a további pusztulást. A helyreállítás költségeiről azonban fogalma sincs. Az amerikai kormány 1963-ban vette meg az óceán partján álló házat, akkor 31500 dollárt fizetett érte.