Auguszta
-3 °C
2 °C

Vadászok miatt tűnhet el 301 emlősfaj

2016.10.19. 21:32

A vadászat 301 veszélyeztetett szárazföldi emlősfaj, köztük csimpánzok, tevék, leopárdok, denevérek kihalását idézheti elő - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján lévő fajokat vizsgálva.

Ezek a fajok fejlődő országokban élnek, ahol a húsukért, a gyógyászati termékekben való hasznosításukért vadásszák őket - írja az MTI. Túlélésüket az erdőirtás, a mezőgazdasági területek terjeszkedése is veszélyezteti.

A 301 faj az IUCN vörös listáján lévő szárazföldi emlős hét százalékát és az összes veszélyeztetett emlősfaj egynegyedét teszi ki.

A listán 168 főemlős van, köztük a síkvidéki gorilla, a mandrill, 73 patás állat (például a vadjak és a kétpúpú teve), 27 denevérfaj, 12 ragadozó és számos medvefaj. Van köztük 26 erszényes, 21 rágcsáló és a tobzoska mind a nyolc faja - derül ki a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

A vadászok száma egyre nő, és az úthálózatok olyan mélyen behatolnak a legtávolabbi körzetekbe, hogy semmi menedék nem maradt az állatok számára.

Kamerunban, ahol dolgoztam, kora reggel taxik csoportjai indulnak útnak a távoli körzetekbe, és vadhússal megrakodva térnek vissza a városokba

- mondta David MacDonald, az Oxfordi Egyetem professzora, a kutatócsoport egyik tagja a The Guardian brit napilapnak.

A globális vadhús-kereskedelem mértékét nehéz felmérni, de a Nemzetközi Erdészeti Kutatóközpont 2011-ben úgy becsülte, hogy évi hatmillió tonna vadállat pusztul el a vadhúsért folytatott vadászat miatt. Egy másik becslés szerint csak a brazíliai amazonasi őserdőkben évente 89 ezer tonna vadállatot vadásznak 200 millió dollár értékben.

A vadhús egy részét külföldre csempészik: egyetlen európai repülőtéren, a párizsi Charles de Gaulle-on a becslések szerint évente mintegy 260 tonna vadhús lapul illegálisan a bőröndökben.

A kutatók szerint a túlvadászat problémájára a megoldást az jelentené egyebek között, ha a fajok szélesebb körű védelemben részesülnének, a helyi közösségeket érdekeltté tennék a vadvilág megőrzésében, alternatív élelemforrásokat, különösen fehérjében gazdag növényi élelmiszereket biztosítanának számukra, és oktatás keretében értetnék meg világszerte az emlősökre leselkedő veszélyeket, köztük a vadászatot.