Bernadett
-2 °C
4 °C

Pusztító földrengés vár San Francisco környékére

2016.10.21. 11:02

Kalifornia két nagyobb törésvonala valószínűleg egymáshoz kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy a San Franciscó-i öböl körzetében a vártnál sokkal nagyobb és pusztítóbb földrengés is előfordulhat. A Science Advances című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a szeizmológusok eddig igencsak alulbecsülték a környéken várható jövőbeni földrengések magnitúdóját.

72 százalék esély van annak, hogy egy veszélyes földrengés rázza meg a régiót a következő 30 évben

Az új kutatás arra számít, hogy a Kaliforniát megrázó földrengés legalább olyan erős lesz, amint az 1994-es Northridge-rengés, amelyben hatvanan meghaltak és húszezer ember otthona dőlt össze.

A tanulmányban leírt két törésvonal a hírhedt San Andreas törésvonalrendszer része. Az egyik a Hayward törésvonal, amely a San Franciscó-i öböl déli végétől a San Pablo öböl bejáratáig húzódik, a másik pedig a Rodgers Creek törésvonal, amely a San Pablo öböl felől mélyen benyomul a bortermelő vidékbe.

Most azt sikerült kideríteni, hogy ez a két törésvonal valószínűleg kapcsolatban áll egymással a föld mélyén, és ez nagyon fontos információ, mert a rengések általában végigvonulnak a töréseken. Minél hosszabban tudnak végigmenni, annál erősebbek.

Megjósolni lehetetlen, hogy mikor és hol lesz földrengés.

A törésvonalak mentén telepített szenzorok azonban észlelik az első rengéshullámokat, és így a szakértők időben tudják figyelmeztetni a lakosságot, hogy készüljenek fel. Ez történt 2014-ben is a South Napa földrengés során is, amikor a geológusok rendszerét tesztelők a rengés előtt öt másodperccel megkapták a figyelmeztetést, és ez adott némi idő arra, hogy lekapcsolják a gázszolgáltatást, megállítsák a vonatokat az érintett területeken, és megelőzzék a nagyobb tragédiákat.