Emőke
-4 °C
9 °C

Hamarosan tudni fogjuk, milyen meteoritok hullanak Magyarországra

2016.10.25. 17:29 Módosítva: 2016-10-25 17:30:29

Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert el a meteoritok és a kozmikus kockázatok kutatására a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közös konzorciumának Kozmikus hatások és kockázatok című projektje.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán elnyert 941 millió forintos támogatással a világon egyedülálló kutatási műhelyt hoznak létre.

A kutatók célja, hogy felmérjék a Földet megközelítő égitestek jelentette veszélyt.

A kutatók tudományos célja:

  • a földsúroló kisbolygók felfedezése és vizsgálata
  • a Holdba csapódó égitestek monitorozása
  • a légkörben felvillanó meteorok és tűzgömbök optikai és radaros észlelése
  • a légköri robbanások fizikájának pontosabb megértése.

A mérnökök és az informatikai szakemberek kifejlesztenek és üzembe helyeznek egy kamerarendszert, amely akár a nappali órákban is lehetővé teszi a meteorok pályaszámítását és a lehulló meteoritok megtalálását. Ezzel először kapunk torzításmentes képet a Kárpát-medencére hulló meteoritokról.

A kutatók beszereznek egy 11 millió pixeles digitális kamerát, amely alkalmas lesz a veszélyt jelentő égitestek összes fontos mérésének elvégzésére. A távcsőre telepítendő hűtött, nagyon érzékeny és rövid kiolvasási idejű képrögzítő eszközzel a Holdba csapódó meteorok rövid felvillanásait figyelik majd meg. Az elemzések alapján a nagyméretű meteoritok földi és űrbéli kockázatait és azok szezonalitását vizsgálják.