16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Megint megfúrták az óriási bálnarezervátumot

2016.10.25. 15:16

Idén is kudarcba fulladt a kísérlet arra, hogy 20 millió négyzetkilométeres bálnarezervátumot hozzanak létre az Atlanti-óceán déli részén, miután az erre vonatkozó javaslat nem kapta meg a szükséges mennyiségű szavazatot kedden a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC) a szlovéniai Portorozban zajló közgyűlésén.

Brazília, Argentína, Uruguay, a Dél-Afrikai Köztársaság és Gabon indítványát 38 tagország támogatta a 64-ből, 24 ország - köztük a bálnavadászatban érdekelt Japán, Izland és Norvégia - nemmel szavazott, kettő tartózkodott. A javaslat elfogadásához háromnegyedes többségre lett volna szükség, írja az MTI.

A gigarezervátumról már 1998 óta folyik a vita brazil kezdeményezésre, a javaslat 2014-ben és 2012-ben sem kapta meg a kellő támogatást. A déli félteke országai a bálnaleső idegenforgalom fellendülését remélnék egy olyan hatalmas zónától, amelyben menedéket találnának a 20. században a kihalás szélére sodródott bálnafajok.

Az 1900 és 1999 között leölt hárommillió bálna 71 százalékát a déli féltekén ejtették el. Szomorú, hogy több mint 50 cetféle a jövőben sem talál biztos menedékre - jelentette ki a Greenpeace Ausztria szóvivője. A Greenpeace azon fáradozik, hogy a bálnavadászati bizottság alakuljon át bálnavédelmi bizottsággá.

Az IFAW nemzetközi természetvédő szervezet szerint a dél-atlanti bálnarezervátumról beterjesztett határozati javaslat nem pusztán a vadászati tilalomról szól, hanem a tengeri emlősök átfogó, egyéb veszélyeket, köztük a környezetszennyezést vagy a hajóközlekedést is figyelembe vevő védelméről. A világon jelenleg két bálnarezervátum van, az egyik az Indiai-óceánon, a másik pedig az Antarktiszt övező vizeken.  • Hírek
  • Hírek