Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egykor Szibériában is élhetett papagáj

2016.10.26. 14:48

Papagáj csontkövületét fedezték fel Szibériában, sokkal északabbra a madárfaj eddigi lelőhelyeinél – írja az MTI egy friss tanulmány nyomán. A Bajkál-régióban talált egyetlen madárkövület 16-18 millió éves. A lelet arra utal, hogy a ma leginkább a trópusokon élő madár valaha Eurázsia hidegebb tájai felett is repdeshetett.

A Biology Lettersben közölt tanulmány szerint ez az első papagájkövület, amelyet Ázsiában találtak. A cikk szerzőjét, Nyikita Zelenkovot, az orosz tudományos akadémia paleontológiai intézetének munkatársát is meglepte a felfedezés:

Soha senki nem talált még bizonyítékot arra, hogy Szibériában papagájok éltek volna.

A kutatók Kelet-Szibérában, a Bajkál-tó Olhon nevű szigetén fedezték föl az ősi madár maradványait, amikor sokféle más állat kövületeit ásták ki, többek között rágcsálókét, orrszavúkét, macskákét és vízilovakét. "A hely azért is érdekes, mert madárkövületek gazdag tárházát is rejti, egzotikus fajok azonban eddig sosem bukkantak elő" – mondta Zelenkov.

A tudós a madár alsó lábszárának egy csontját – a csüdjét (tarsometatarsus) – találta meg, ezt hasonlította össze más fajok megfelelő csontjával, így fedezte fel, hogy a darabka egy kis papagájé volt. "Sajnos a lelet nem elegendő ahhoz, hogy ennek alapján rekonstruálhassuk a kis madár külsejét vagy életmódját, azt azonban látjuk, hogy hasonlított a mai papagájokhoz, tehát egy elég modern külsejű madár volt, nagyjából akkora, mint egy mai hullámos papagáj."

A lelet hasonlóságokat mutat egy Németországban talált, Mogontiacopsitta miocaena fajhoz tartozó papagájkövülettel, melyről egy 2010-es tanulmány számolt be.