Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Furcsa meteoritot találtak a Marson

2016.11.02. 09:33

Furcsa, fémes meteoritdarabra bukkant a Marson a Curiosity. Önmagában az, hogy a rover meteoritot talált, nem újdonság, a Mars felszínét sokkal gyakrabban érik el az űrből érkező szikladarabok, egyszerűen azért, mert a bolygószomszéd légköre nem elég sűrű ahhoz, hogy a Földhöz hasonlóan elégesse a belecsapódó köveket.

A most talált meteorit azonban nagyon nem hasonlít az átlagos meteoritokra, a felszíne szokatlanul sima, kicsit olyan, mintha valaki kifejezetten lecsiszolta volna. Az, hogy kis lyukacsokkal van tele, arra utal, hogy legalábbis egy rövid időre olvadtra hevült, de mégis egészben érte el a marsi homokot.

A Curiosity egészen közelről is lefotózta a négy centiméter átmérőjű leletet. A képek alapján a NASA szakemberei arra tippelnek, hogy a nikkel-vas ötvözetű meteorit egy az aszteroida-övből érkező meteor magja lehetett, és ahogy megannyi társát, ezt is a Jupiter gravitációs hatása lökhette a Mars irányába. A képen látható fehér pontok a lézeres vizsgálat nyomai.

A Mount Sharp lábánál talált lelet és a többi ehhez hasonló találat mindig fontos a kutatóknak, hiszen a Marson olyan meteoritokat is vizsgálhatnak, melyek a Földre már nem jutnának el. A vékonyabb légkör mellett az oxidációs folyamat és az időjárási viszontagságok visszafogottsága is fontos tényező, a szakemberek sokkal több fontos adatot rögzíthetnek az így jobb állapotban megmaradt meteoritokról.