Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ne aggódjon, ha egy aszteroida közelít!

2016.11.05. 22:36

Mi történne az emberiséggel, ha egyszer csak kiderülne, egy aszteroida közelít a bolygónk felé? A dinoszauruszok példája nem sok jót vetít előre.

Csakhogy a dinoszauruszokhoz képest figyelemreméltó előnynek tűnik, hogy közöttük nem voltak tudósok és menedzserek, akik hasonló helyzetek kezelésére felkészültek volna. Nálunk pedig a NASA és a Federal Emergency Management Agency (FEMA) már a harmadik szimulációs gyakorlatot tartja a témában a Space.com szerint.

Legutóbb október végén ültek össze, hogy részletesen kidolgozzák, és elgyakorolják, mit hogyan intéznének egy ilyen esetben.

Hogyan becsülnék meg becsapódás helyét? A potenciális károkat? Milyen módon tájékoztatnák a lakosságot, cáfolnák az álhíreket, kiket evakuálnának? Nem kell majd rögtönözni, ha éles lesz a helyzet. De arra is vannak ötletek, hogy lehetne megváltoztatni az aszteroida pályáját, vagy megsemmisíteni még becsapódás előtt.

És ha mégsem sikerülne tökéletesen felkészülni egy becsapódó aszteroidára, néhányaknak talán már az a tény is vígaszt nyújthat, hogy lehetséges kihalásunk jóval profibb és szervezettebb módon zajlik majd, mint bármilyen korábbi ismert kihalás.

De mekkora lenne az az aszteroida, amely képes lenne elsöpörni az emberiséget a Földről? Erről itt olvashat részletesebben, de egy viszonylag régebbi számítás szerint nagyjából 96 kilométer átmérőjű. Ami elég nagynak mondható ahhoz képest, hogy a dinoszauruszoknak elég volt egy 5-15 kilométeres is.