Laoszban gyakorlatilag kiirtották a kúposfejű delfint

2016.11.05. 14:27
A Mekong laoszi szakaszán már csak három példány él, kizárt dolog, hogy újra el tudnának szaporodni. Kambodzsában picit jobb a helyzet, ott betiltották az eresztőhálós halászatot.

Gyakorlatilag kihalt a Mekong folyóban élő iravádi kúposfejű delfin Laoszban, írja az MTI a WWF jelentése alapján. A Vadvédelmi Világalap (WWF) helyi szakemberei a közelmúltban mérték fel a delfinek előfordulását a térségben és megállapították, hogy a folyó laoszi-kambodzsai határszakaszán felére csökkent a delfinek száma, azaz a korábbi hat egyedből már csak három él. Igen kicsi a remény a helyzet visszafordítására, e kicsiny csoport már nem életképes. A szakemberek szerint túl kevés szaporodásra alkalmas pár létezik ahhoz, hogy a populáció tovább éljen.

A WWF illetékese szerint az eresztőhálós halászat az egyik fő oka a delfinek kipusztulásának. A kúposfejű delfinek gyakran gabalyodnak bele az ilyen hálókba és megfulladnak. Az eresztőháló használatát a Mekong folyóban megtiltották Kambodzsában, ahol mintegy 80 kúposfejű delfin él még, Laoszban azonban ez nem történt meg. Amphone Phommachak, a WWF dél-laoszi koordinátora közölte, hogy szervezetük azonnali hatállyal követeli az eresztőháló betiltását a Mekongban.

Az édes- és sósvízi életmódra egyaránt képes kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő, összesen mintegy hatezer példány él a becslések szerint. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja az állatot 2004 óta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás