Lujza
-2 °C
13 °C

Ma is pusztítja az elefántokat az afrikai orvvadászat

2016.11.08. 15:02

Az elkobzott elefántcsont-szállítmányok szinte teljes mértékben frissen megölt állatoktól származnak, nem pedig az állami raktárakból kikerült készletekből – írja az MTI.

A kérdést a New York-i Columbia Egyetem kutatói vizsgálták, tanulmányukhoz 230 elefántagyarat néztek meg, amelyeket 2002 és 2014 között foglaltak le. Több mint 90 százalékuk olyan elefántoktól származott, amelyeket három éven belül öltek meg. Erről az amerikai tudományos akadémia szaklapjában (PNAS) számoltak be.

De miért fontos ez?

Azért, mert az elefántcsont-kereskedelem támogatói rendszerint azzal érvelnek, hogy a jelenleg forgalomban lévő csontok régi készletekből származnak, nem pedig nemrég megölt állatoktól, amit már törvény tiltana.

Eszerint az Afrikából Ázsiába csempészett elefántcsont egy része olyan állami raktárakból szivárgott ki illegálisan, amelyekben az adott országon belül lefoglalt készletet vagy a vadonban természetes úton elpusztult állatoktól származó elefántcsontot őrizték. A tanulmány szerzői ezt az állítást cáfolják és követelik az elefántcsont-kereskedelem teljes tilalmát.

A kutatás megmutatta, hogy az elefántcsont gyorsan bekerül a kereskedelem vérkeringésébe, miután az állatokat megölték. Megmutatja, hogy le kell zárnunk a piacokat és csökkenteni kell a keresletet

– mondta Elizabeth Bennett, a Wildlife Conservation Society nevű szervezet alelnöke.

Nemzetközi egyezmény tiltja az 1989 után megölt elefántok agyarának kereskedelmét. Egyes országok azonban engedélyezik az országhatárokon belüli kereskedelmet. Különösen nagy a kereslet Kínában, ahol fél kilogramm elefántcsontért ezer dollárt (275 ezer forintot) is fizetnek.

Az afrikai elefántok 30 százalékát, tehát 144 ezer állatot orvvadászok öltek meg 2007 és 2014 között. Jelenleg még 350 ezer elefánt él a földrészen.