Vilma
3 °C
13 °C

3d nyomtatóval pótolták egy nő homlokát

2016.11.09. 12:48

3d-nyomtatóval készült protézisre cserélték le kínai orvosok egy fiatal nő homlokát – írja az MTI. A huszonéves csunkingi lány homlokán a műtétek ellenére állandóan kiújult a daganat.

A lány homlokán 16 éve nőtt ki az első tumor. Hiába operálták le, csak még nagyobb nőtt helyette. Emiatt kénytelen volt hosszú hajával elrejteni a homlokát. A tumor jóindulatú volt, de az elhelyezkedése miatt nyomta a szemüreget, és ez látáskárosodással fenyegetett. Az orvosok ezért úgy döntöttek, hogy eltávolítják a teljes érintett homlokrészt.

3d-printed-titanium-skull-implant-helps-chinese-osteoma-patient-

A hagyományos plasztikai sebészeti módszerekkel nem lehetett eltüntetni a roncsoló homlokműtét nyomait, ezért a csungkingi orvosok úgy döntöttek, hogy 3d-nyomtatóval készítik el a homlokcsont mását, és azt ültetik be a lány fejébe.

A páciens nagy pontosságú CT szkenneléseken esett át, így az orvosok megalkothatták a koponya háromdimenziós mását. A műtétben érintett homlokcsontot 20 mikrométeres pontossággal nyomtatták ki; a kész implantátumot titánból készült csavarokkal rögzítették.

A műtét sikeres volt; a lányt egy héttel a beavatkozás után hazaengedték.