Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A dinoszauruszok 20 millió évvel korábban jelenhettek meg

2016.11.10. 16:49

A dinoszauruszok eddigi legkiterjedtebb törzsfáját állították össze brit és amerikai paleontológusok – írja az MTI. Arra jutottak, hogy a dinók 250 millió évvel ezelőtt, vagyis az eddig feltételezettnél 20 millió évvel korábban kezdték el benépesíteni a Földet. Az őslények új törzsfáján közel ezer faj kapott helyet.

A paleontológusok új modellje szerint az első dinoszauruszok körülbelül 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Az első madarak 165-172 millió évvel ezelőtt váltak le a dinoszauruszok törzsfájáról, a madarak összes ismert csoportja pedig a 108 millió és 69 millió évvel ezelőtti periódusban, a késő kréta időszakban fejlődött ki.

A modell szépséghibája, hogy a dinoszauruszok megjelenését 10 millió évvel korábbra teszi, mint ami a legrégebbi ismert fosszíliák kora. A legidősebb dinoszaurusz a 2013-ban azonosított Nyasasaurus parringtoni, amelynek maradványai még 1956-ban kerültek elő a Nyasa- vagy Malawi-tó környékén. A fosszíliák mindössze 240 millió évesek, ami azt jelenti, hogy a paleontológusoknak vakon meg kell bízniuk a matematikai modellezésben, legalábbis addig, amíg még korábbi fosszíliák nem kerülnek elő.

A kutatócsoport eredményei szerint azonban a dinoszauruszok megjelenését további 10 millió évvel korábbra ki lehet tolni. Ha a számításai helytállóak, kiderül, hogy a dinoszauruszoknak sikerült túlélniük a perm-triászi kihalási eseményt. A körülbelül 251 millió évvel ezelőtti Nagy kihalás volt a földtörténet legpusztítóbb eseménye, amely a tengeri fajok 96 és a szárazföldi fajok 70 százalékának az eltűnéséért felelős.

A tanulmány a Biology Letters szaklapban jelent meg.