Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Gyengülhet a Rubik-kocka monopolhelyzete

2016.11.10. 14:42

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön hatályon kívül helyezte elsőfokú Törvényszékének korábbi ítéletet, amely a Rubik-kocka formájának európai uniós védjegyként történő lajstromozását mondta ki, valamint megsemmisítette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) ugyanerre vonatkozó határozatát is – írja az MTI.

Mivel ez így elég kacifántos, nézzük, mi a lényeg:

Gyengülhet a Rubik-kocka monopolhelyzete.

Az ide vezető folyamat röviden:

  • A Rubik-kocka formájára vonatkozó EU-s védjegyet a játék jogait birtokló brit Seven Towns cég jegyeztette be még 1999-ben.
  • Ezt azonban egy rivális cég, a német Simba Toys 2006-ban megtámadta, arra hivatkozva, hogy a kocka, mivel elforgatható, olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.
  • A kérelmet az EUIPO elutasította, ezért a Simba Toys az uniós bíróságon nyújtott be keresetet.
  • De a beadványt is elutasította az első fokon eljáró uniós törvényszék tavalyelőtt, azzal az indoklással, hogy a Rubik-kocka formájának grafikai ábrázolása nem tartalmaz olyan műszaki megoldást, amely gátolná, hogy uniós védjegyoltalomban részesülhessen.
  • A másodfokú ítélet előtt, idén tavasszal a bíróság előzetes állásfoglalást, úgynevezett főtanácsnoki indítványt adott ki. A főtanácsnok szerint az oltalom nem vonatkozhat a hasonló formájú kirakós játék minden típusára – azok működési elvétől függetlenül –, vagyis nem terjedhet ki minden olyan háromdimenziós kirakós játékra, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. Egy ilyen védjegyoltalom ugyanis nagymértékben csökkentené a versenytársak lehetőségét, hogy az ugyanezt a műszaki megoldást megtestesítő formákat hozhassanak forgalomba.
  • Ezzel az előzetes állásfoglalással értett most egyet a bíróság másodfokú döntése is, vagyis 
    törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló térbeli védjegyet.

Az indoklás szerint az EUIPO-nak, amikor a német rivális először hozzájuk fordult, majd később az első fokon eljáró törvényszéknek is, figyelembe kellett volna vennie "a kockaforma grafikus ábrázolásán szabad szemmel nem látható elemeket is, mint például a Rubik-kocka típusú háromdimenziós kirakójátékok egyes alkotóelemeinek elforgathatóságát". A bíróság arra is emlékeztetett, hogy a hatályos uniós rendelkezés értemében el kell kerülni, hogy a védjegyoltalom egy cégnek monopóliumot nyújtson műszaki megoldásokra vagy az áru használati jellemzőire nézve.

A labda ezzel megint az EUIPO-nál pattog, a fentieket figyelembe véve új határozatot kell hozniuk.