Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Leragadtak a magyar gólyák a Szaharában a sáskabőség miatt

GettyImages-504238490
2016.11.12. 18:49

Sáskajárás alakulhat ki az afrikai Száhel-övezetben, a táplálékbőség pedig megállította vándorútjukon a fehér gólyákat - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkordinátora az MTI-t.

Papp Ferenc elmondta, hogy az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november eleji előrejelzése szerintelőrejelzés szerint Szudán északi és Mauritánia nyugati, Szaharával határos részein várható az egyiptomi vándorsáskák legnagyobb mértékű inváziója.

A mezőgazdaságra nézve katasztrófális sáskajárás a madárvonulást is megállította. A nagy részt Észak-Magyarországon GSM-jeladóval ellátott fehér gólyák közül több is a Szahara déli sávjában húzódó Száhel-övezetében tartózkodik ez idő tájt. "A telelő fehér gólyák Afrikában gyakran táplálkoznak sáskafajokkal, ezért számos vidéken még a nevük is sáskamadár.

A jeladóval ellátott madarak közül Eszténa, Jergus, Bátony, Gyöngyvirág és Veca Csád és Szudán határvidékén kóborol.

Valószínűleg a sáskajárás miatt kialakuló táplálékbőség állította meg őket is vándorútjukon, hiszen más években ez idő tájt már délebbre húzódtak" - mondta a szakember.

Papp Ferenc hozzátette: a Nílus-völgyben, viszonylag közel a Száhel-övezethez tartózkodik az Emília nevű fehér gólya is, pedig a madarat súlyos sérülésekkel szállították tavaly a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, 2015-16 telét is itt töltötte. Ez év tavaszán megtalálási helyén, a Nógrád megyei Dejtáron engedték szabadon, el is vonult, jelenleg Szudánban van.

A madarak közül a Hajdú nevű gólyáról nincs adat már augusztus óta. Nem tudni, hol van, utoljára a Nílus-völgyéből érkezett róla helymeghatározó adat. A Január nevű fehér gólya viszont már a negyedik hazai telelésére készül, a hideg hónapokat most is az Ipoly-völgyben, Szécsény környékén tölti, megfigyelését már novemberben is többen jelezték az MME-nek.

A madár a leghidegebb időszakokban is tud táplálkozni, a korábbi évek tapasztalatai szerint havas időben egy marhakarám környékén vadászik a jószág által felzavart egerekre és pockokra. Szükség esetén a szakemberek készen állnak arra is, hogy etessék az áttelelő példányt. A jeladóval ellátott madarak - a fehér gólyák mellett parlagi sasok, vándor és kerecsen sólymok, szalakóták - ezen linken követhetők nyomon.