Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

1,1 milliárd embernek magas a vérnyomása

2016.11.16. 11:41

Megduplázódott a magas vérnyomásban szenvedők száma a világon, ami a Lancet című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint

a népességnövekedéssel és az idősebb emberek arányának növekedésével magyarázható.

Jelentősek a regionális különbségek, és az MTI cikke szerint a nyugati országokban, valamint a Csendes-óceán térségének ipari országaiban (Németországban, Ausztráliában, Svédországban és Japánban) az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az átlagos vérnyomás.

A szegényebb országokban ellenben jelentősen nőtt az átlagos vérnyomás, például Dél-Ázsia országaiban és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban.

A magas vérnyomás többé nem a jólétben élők betegsége, mint ahogyan még 1975-ben az volt, hanem ma már komoly, a szegénységgel összefüggő probléma

- mondta Majid Ezzati, az Imperial College London tudósa.

Majid Ezzati kutatócsapata csaknem ezerötszáz, 1975 és 2015 között készült olyan tanulmányt elemzett ki, melyekben a magas vérnyomásról szóló adatok szerepeltek. A tanulmány arra is rámutatott, hogy 2015-ben a világ országainak többségében a férfiaknak magasabb volt a vérnyomásuk, mint a nőknek.

A kutatók még nem tudják biztosan, hogy a vérnyomás miért a szegényebb országokban növekszik elsősorban. Azt feltételezik, hogy a gazdagabb országokban trenddé váló, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás és az összességében jobb egészség áll a háttérben. Ráadásul ezekben az országokban gyakrabban felismerik és kezelik gyógyszerekkel a magas vérnyomást.

Fontos tényező lehet a szegényebb országokban a gyerekkori hiányos táplálkozás. „Egyre több dolog utal arra, hogy az első életévek rossz táplálkozása a későbbiekben megnöveli a magas vérnyomás kockázatát. Ez magyarázatot adhat arra, miért egyre nagyobb probléma ez a szegényebb országokban” - véli a kutató.

A magas vérnyomás növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A tartósan magas vérnyomás károsíthat olyan létfontosságú szerveket, mint a vesék és a szemek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a magas vérnyomás következtében 2010-ben világszerte 9,4 millióan haltak meg.

A rizikófaktorok között szerepel a túlsúly, a túl kevés mozgás, az egészségtelen, sóban gazdag táplálkozás, a fokozott alkoholfogyasztás és a stressz. A vérnyomás a kor előrehaladtával is fokozatosan nő.