Rákos beteget kezelnek a genetika svájcibicskájával

2016.11.17. 10:34

Egy kínai csoport elsőként fecskendezett be egy páciensbe olyan génmódosított sejteket, amelyeket a CRISPR-Cas9 módszerrel szerkesztettek át. Az úttörő munkát Lu You onkológus vezetésével végezték el a Csengduban lévő Szecsuáni Egyetem kutatói, és egy agresszív tüdőrákban szenvedő páciensen végezték el a beavatkozást.

Korábbi klinikai kísérletekben is alkalmaztak már átszerkesztett géneket, de az egyszerű és nagyon hatékony CRISPR módszer használata felgyorsíthatja a kutatók közti versenyt.

Ezt az eljárást 2015-ben a Science tudományos folyóirat az év tudományos áttörésének nevezte, mert lehetővé teszi a kutatóknak a DNS célzott szerkesztését. Minden eddigi módszernél rugalmasabb: nem kívánt darabkákat lehet vele kivágni, vagy kicserélni más szegmensekkel.

Ez egyfajta Szputnyik 2.0 a Kína és az Egyesült Államok közti orvosbiológiai párbajban, ami fontos, mert a verseny általában javítja a termék minőségét

- mondta Nature tudományos lapnak Carl June, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója. June tanácsadó egy tervezési fázisban lévő, nagyon hasonló amerikai kísérletben, amelyet várhatóan jövő év elején kezdenek el. Addigra viszont a kínai orvosok további három, szintén CRISPR-alapú kísérletbe vághat bele.

A most bejelentett kísérletben Lu You csapata a páciens vérsejtjeit módosította, hogy elősegítsék a sejt immunválaszát, amely nélkül a rák könnyebben terjed. A tudósok abban bíznak, hogy a módosított sejtek megtámadják és legyőzik a rákot.

Ebben a kísérletben a résztvevők három injekciót kapnak, és az orvosok elsősorban arra kíváncsiak, hogy van-e bármilyen súlyos mellékhatása a kezelésnek. Persze azt is megtudjuk, hogy hatékony-e a módszer.  • Tippek
  • Árfolyam