Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz

2016.11.20. 00:25

Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) szombaton egy Szojuz űrhajó, amely három asztronautát szállított a Föld körül keringő űrbázisra. Az orosz Oleg Novickij, az amerikai Peggy Whitson és az újonc Thomas Pesquet francia kozmonauta érkezett az ISS-re, csatlakoztak az ott lévő háromfős legénységhez, két orosz és egy amerikai űrhajóshoz, írja az MTI.

A Szojuzt csütörtök este bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Az űrhajó a korábbi, klasszikus séma szerint, több mint két nap után dokkolt az űrállomáshoz, miután 34-szer megkerülte a Földet. Ez idő alatt az űrhajósok tesztelték az újfajta, a korábbi Szojuzoknál modernebb, MC-03 kódjelű űrhajó fedélzeti rendszereinek működését.

Peggy Whitson az űrállomáson tölti be 57. évét, és mire jövő tavasszal visszatér a Földre, három rekordot is megdönt:

  1. ő lesz az űrhajózás történetének eddigi legidősebb női asztronautája
  2. a legidősebb amerikai asztronauta a férfiak között
  3. a legidősebb amerikai asztronauta a nők között.

Ez lesz a biokémikus harmadik küldetése az űrállomáson, és most másodszor bízták rá a parancsnokságot. Whitson eddig összesen mintegy 400 napot töltött az űrben.

A mostani misszió jubileumi: a Szojuz MC-03 az ötvenedik űrhajó, amely csatlakozott a Föld körül közel 400 kilométeres magasságban keringő ISS-hez.