A cerkófmajmoknál nők a hadvezérek

2016.11.28. 17:01

Képzelje el, hogy férfiként korlátlan párzási lehetőséget kapna egy bordélyházban, de egy zombiapokalipszis esetén önnek kéne megvédenie egy szál sörétes puskával a háremhölgyeket! Belemenne az alkuba? Ha igen, akkor szülessen újjá cerkófmajomként, mert ők is nagyjából ezt csinálják, csak bordélyház és sörétes puska nélkül. De a korlátlan szex és a védelmi vonal biztosítása megmarad.

A Diána-cerkófok (Cercopithecus diana) matriarchális védelmi vonalat alakítottak ki a közösség és az utódjaik védelmére. A cerkófmajmok közösségében csak egyetlen hím példány van: az ő feladata megtermékenyíteni az összes nőstényt, és gondoskodni az ő, illetve az utódaik védelméről. A területvédelmi műveleteket a nőstények koordinálják.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Ha meglátnak egy ragadozót, például egy leopárdot vagy egy sast, a nőstények hangjelzéssel adják a hím tudtára, hogy merről közelít a veszély.

  • artikulálatlan üvöltés #1 = vigyázz, alul közelít egy leopárd!
  • artikulálatlan üvöltés #2 = vigyázz, ott köröz fölöttünk egy sas!
  • artikulálatlan üvöltés #3 = vigyázz, közelít egy rivális majomcsoport!
  • artikulálatlan üvöltés #4 = vigyázz, dől a fa!

És így tovább.

A kifinomult kommunikációs protokolloknak köszönhetően a hímek mindig azonnal tudják, hogy merről kell elhárítaniuk a közelgő veszedelmet. Claudia Stephan, a svájci Neuchâtel Egyetem biológusa szerint a majmok ilyenkor megközelítik a ragadozót, és megpróbálják elüldözni. A módszer hatékonysága kérdéses, mivel Stephan munkatársa, Klaus Zuberbühler szerint számos alkalommal bukkantak majomcsontvázakra a sasok fészkeiben.

A kutatók alaposan kielemezték a majmok védelmi stratégiáját. Az elefántcsontparti erdőkben különböző ragadozók hangját játszották le a majmoknak, majd rögzítették, hogy a nőstények erre milyen hangjelzéseket adnak ki; így sikerült föltérképezniük a cerkófok kommunikációs szokásait.

De mi indokolja a majmok szuicid viselkedését? Miért gondolják, hogy el tudják hárítani a rájuk is veszélyes ragadozók támadását? Stephan szerint ennek a magatartásnak az az oka, hogy a hímek így erősítik meg a csoporton belüli dominanciájukat: ők az egyetlen nemzőképes hím a közösségben, és így vívják ki a nőstények tiszteletét. Szerencsés esetben őket elégítheti ki, kevésbé szerencsésekben meg a ragadozók étvágyát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport