Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nevet kaptak a periódusos rendszer új elemei

2016.11.30. 17:21

A kémikusok nemzetközi szervezete jóváhagyta a periódusos rendszer négy új elemének a nevét – írja az MTI. Három elem földrajzi nevet kapott Moszkva, Japán és az amerikai Tennessee állam után. A negyediket az orosz fizikus, Jurij Oganesszján tiszteletére nevezték el.

A kémikusok nemzetközi szervezete, az IUPAC szerdán közölte a hírt, hogy elfogadták a 113-as, a 115-ös, a 117-és és a 118-as elemre vonatkozó névjavaslatokat. A periódusos rendszer hetedik sorát záró elemek nyáron elfogadott ideiglenes neveihez november 8-ig, a hivatalos eljárás megkezdéséig lehetett nyilvánosan megjegyzéseket fűzni.

  • A 113. elemet nihoniumnak (Nh) keresztelték el japán felfedezői. A tudósok 2012-ben jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet, amelynek atommagjában 113 proton van. A Földön nem fordul elő természetes állapotban, ezért laboratóriumban kell előállítani. A RIKEN Nisia Központjában (RNC) sikerült létrehozni a rendkívül instabil elemet, amely gyorsan el is bomlott.
  • A 115. elem, a moscovium (Mc) az orosz fővárosról kapta a nevét.
  • A 117. elemet, a tennessine-t (TS) Tennessee amerikai szövetségi államról nevezték el. Tennessee a második amerikai állam, amelyről elemet neveztek el, Kalifornia volt az első.
  • A 118. elemet, az oganessont (Og) az orosz fizikus, Jurij Oganesszján tiszteletére nevezték el. Ő vezeti a dubnai Flerov laboratóriumot, amely az 1990-es évek végén felfedezte az periódusos rendszer flerovium nevű elemét. Oganesszján a második élő tudós Glenn Seaborg után, akiről elemet neveztek el. 

Az elemek általában jellemzőiknek, földrajzi helyeknek, mitológia alakoknak, tudósoknak a nevét kaphatják meg. Hagyományosan a felfedezők kapják meg a jogot a végleges elnevezésre. A 110-es rendszámú elemet például a darmstadti Nehézionkutató Intézet kutatói városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték. A 112-es elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletére a copernicium (Cn) elnevezést kapta 2010-ben a német, finn, orosz és szlovák kutatóktól, akik létrehozták.