Csak a térgye kalácsa maradt szép Nofertariból

2016.12.02. 22:11
Nofertari királynő, Nagy Ramszesz fáraó első és legkedvesebb felesége mesze földön híres volt szépségéről, ma pedig az a kérdés, hogy két mumifikált térd legalább maradt-e belőle.

Iránta érzett szerelmem egyedülálló – senki nem léphet a nyomába, mert ő a legszebb nő a világon. Elég volt a közelembe érnie, és elrabolta a szívem.

A kedves sorokat a hagyomány szerint maga Ramszesz fáraó írta le, most mindenesetre Nofertari sírkamrájának falán olvashatók. Ez az egyik legszebben megmaradt sírhely az egész Királynék Völgyében, már több mint száz éve, 1904-ben feltárták – csak éppen, sírrablóknak hála, a királynő maradványai nem voltak akkor már benne.

nofer

Kivéve két mumifikált lábat, vagy inkább lábdarabot, amiről azóta is vitáznak, hogy egykor vajon valóban Nofertari részét képezték-e. Ez elsőre logikus feltevésnek tűnne, ha már az ő sírjánál járunk, ámde Egyiptomban nemcsak eltűnhetnek testrészek, de érkezhetnek is: akár a Nílus valamelyik hevesebb áradása is besodorhatja őket a sírkamrába.

A torinói múzeumban őrzött lábakat most egy Joann Fletcher nevű kutatóvizsgálta át  az eddigieknél alaposabban, és bizony arra jutott, hogy bár a kétely hasznos, ez itten tényleg a királynő térgye kalácsa. Ez a valószínűség pedig a mulandósággal kapcsolatos gondolatokra ingerelte.

Alaposan tanulmányozva az asszonyt, és számos képet látván szépséges orcájáról, úgy vélem, rettentő irónia van abban, hogy ennyi az, mi fizikailag megmaradt. Térdeire redukálódott. De mert nem adjuk fel: ha térdeink vannak, nézzük, mit tehetünk a térdekkel.

Ars poeticájához híven a kutató újra megvizsgálta az emberi maradványokat, a sírkamrában lévő tárgyakat, a mumifikálásánál használt balzsam összetevőit – és szerinte ezek mind arra utalnak, hogy egy kivételesen magas rangú személy múmiájáról van szó, mégpedig a királynőéről.

Más kutatók sajnos nem osztják a magabiztosságát. Szerintük a DNS-vizsgálatokból Fletcherék nem jutottak semmire, és ma sem tudnak többet, mint előzetesen. Szépséges Nofertari királynő, a fáraó legkedvesebbike közben valójában természetesen Íziszé válva, tökéletes testével szeli át a mennyei óceánt, ahányszor csak kedve szottyan rá, a lábain meg viszálykodjanak csak a férfiak.  • Hírek
  • Hírek