Valér
4 °C
8 °C

Kórházba került John Glenn

2016.12.08. 09:24

Kórházba került John Glenn, az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet – közölte egy kórházi illetékes szerdán az MTI szerint. A 95 éves asztronauta egy rákos betegeket kezelő kórházban fekszik több mint egy hete az Ohio államban lévő Columbusban, ahol állapotáról nem szolgáltak részletekkel.

John Glenn a harmadik amerikai és a világon az ötödik, aki járt az űrben, de az első amerikai, aki nem űrugrást, hanem Föld körüli pályán végrehajtott keringést teljesített. Mielőtt űrhajós lett volna, ő volt az Egyesült Államok egyik legjobb berepülő pilótája. Nevéhez fűződik az a gyorsasági rekord, amelynek keretében szuperszonikus repülőgéppel Los Angelesből New Yorkba repülve átszelte az észak-amerikai kontinenst 3 óra 23 perc alatt.

Csaknem 55 évvel ezelőtt, 1962. február 20-án háromszor repülte körül a Földet, útja 4 óra 55 percig tartott. Visszatérésekor nemzeti hősként ünnepelték. Évekkel később, 1998. október 29-én, 77 éves korában, a világ legidősebb űrhajósaként ismét feljutott a világűrbe.

Glenn 1974-től 1999-ig szenátor volt, 2012-ben Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki.