Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Mint a Jurassic Park: dinoszauruszfarok került elő egy borostyánból

2016.12.09. 09:12
Igaz, ott nem dínómaradvány, hanem egy dínóvért szívó szúnyog volt a lelet. Most viszont egy 99 millió éves dinoszaurusz egy darabja bukkant fel Kínában.

Egy 99 millió éves dinoszaurusz maradványára bukkantak rá borostyánba zárva, ami egy egészen példa nélküli felfedezésnek számít – írja a CNN.

Xing Lida, egy kínai őslénykutató talált rá az aszalt barack méretű példányra, mégpedig egy észak-mianmari borostyánpiacon, a kínai határ közelében. Ha nem jár arra, a borostyándarab jó eséllyel valamiféle díszként vagy ékszerként végzi – a borostyándarabbal kereskedő burmai árusok ugyanis azt hitték, hogy egy növénydarab található a borostyánban. A kutató azonban felismerte, hogy egy gerinces állat maradványa lehet benne.

161208121636-dinosaur-amber-2-exlarge-169
Fotó: Royal Saskatchwan Museum

Nem vagyok benne biztos, hogy (az árus) felismerte ennek a darabnak a jelentőségét, mindenesetre nem kért érte magasabb árat

– mondta a kínai kutató a CNN-nek, aki Ryan McKellar kanadai őslénykutatóval közösen írt tanulmányt a leletről.

A dinoszauruszok korából tollas szárnyakat már találtak borostyánba zárva, de ez az első alkalom, hogy csont is kapcsolódik hozzá. A konkrét lelet ugyanis egy tollakkal borított dinoszauruszfarok, mely rendkívül jó állapotban őrződött meg, és valószínűleg egy fiatal, a Coelurosauria kládba tartozó állat maradványa. Az őslényeknek ebbe a csoportjába tartozott például a Velociraptor vagy a T. rex is.

A most talált állat nem volt hatalmas, sőt, egészen apró volt. Ahogy az őslénykutatók fogalmaznak, ha egy élő példányt tartanánk a kezünkben, az táncolhatna a tenyerünkön. Az állatnak hosszú, ostorszerű farka volt, mint a mai egereknek, azzal a lényeges különbséggel, hogy a dinoszaurusz farkát tollak borították, nagyjából olyanok, mint amilyenek a ma élő madaraknak is formát és színt adnak.

Ez a mostani lelet is csak azt a nézetet erősíti, amely szerint a tollazat sokkal elterjedtebb volt a dinoszauruszok körében, mint ahogy azt korábban gondoltuk, és sokkal valószínűbb, hogy a pikkelyekkel borított dinoszauruszok voltak kisebbségben, ha egyáltalán léteztek. „Madárszerűek voltak inkább, nem pikkelyes, Godzilla-szerű szörnyek” – mondta McKellar.

Ha mikroszkóp alatt nézik, a kutatók szerint az is látható, hogy az állat farkát gesztenyebarna és fehér tollak borították. Sajnos azonban a Jurassic Park-rajongókat el kell keserítenünk: bár maradtak szövet- és vérmaradványok a borostyánban megőrzött farokban, genetikai információt mégsem lehet kinyerni belőlük, azok nem maradtak meg ilyen hosszú időn át, így

a dinoszauruszklónozás továbbra is csak sci-fi.