Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Vérnyomásmérőt készítettek intelligens gyurmából

2016.12.09. 13:17

Grafén adagolásával akár orvosi mérőműszerek is készülhetnek a játékként népszerű intelligens gyurmából. A grafén hozzáadásával elektromosan vezetővé vált gyurmáról kiderült, hogy bármilyen apró mechanikai behatást az ellenállás hirtelen és jelentős növekedése révén érzékenyen jelez. Amikor az anyagot emberi nyakra, vagy mellre helyezték, a gyurmával még a légzés, a szívverés, vagy a vérnyomás változását is mérni lehetett.

A dublini Trinity College fizika tanszékének munkatársai a Manchesteri Egyetem Nemzeti Grafén Intézetének (National Graphene Institute) kutatóival együtt fedezték fel az intelligens gyurma váratlan képességeit. Újfajta, az eddigi mérőműszereknél több százszor érzékenyebb és olcsóbb egészségügyi érzékelők és diagnosztikai berendezések kifejlesztését teszik lehetővé. Eredményeiket a Science legújabb számában ismertették, mely azt írta címében, hogy a gyurma a graféntől még a póklépéseket is meghallja. A gyurma a mechanikai behatás megszűnésekor lassan megnyugszik, és elektromos ellenállása visszatér eredeti állapotába.

Jonathan Coleman, a Trinity professzora szerint eddig semmilyen ismert kompozit nem mutatott ilyen viselkedést. Az ír kutatók felfedezése nyomán a manchesteri egyetemen kielemezték az anyag szerkezetét és kidolgozták a változás matematikai modelljét, ami segít az Európai Közösség Graphene Flagship nevű óriásprojektje keretében végzett kutatás további alkalmazásaihoz.