Lukács
1 °C
14 °C

Átadták a Nobel-díjakat

2016.12.10. 19:24

Stockholmban szombaton kiosztották az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylant távollétében ünnepelték, helyette Patti Smith lépett fel a gálán, bár kicsit belebakizott előadásába. Oslóban pedig a kolumbiai elnök átvette a békedíjat is.

XVI. Károly Gusztáv svéd királytól az orvosi-élettani Nobel-díjat Oszumi Josinori japán tudós vehette át az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve "önevésként" emlegetett folyamat feltárásáért. 

Úttörő jellegű felfedezése a biológia egy ősrégi rejtélyét oldotta meg" - mondta méltatásában Nils-Göran Larsson, az orvosi Nobel-díj bizottságából az MTI híre szerint.

A fizikai Nobel-díjat David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapta meg az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért, az anyag szokatlan, különleges állapotainak tanulmányozásával kapcsolatos felfedezéseiért. A három brit születésű tudós az Egyesült államokban él és dolgozik.

A kémiai Nobel-díjat a svéd király a francia Jean-Pierre Sauvage, a brit Sir J. Fraser Stoddart és a holland Bernard L. Feringa tudósoknak adta át a molekuláris gépek kutatásáért. "Munkájuk egy teljesen új kutatási terület alapjait rakta le" - állapította meg méltatásában Olof Ramström, a díjat odaítélő bizottságból.

Az irodalmi Nobel-díj nyertesét, Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőt, költőt távollétében ünnepelték, mivel Dylan - ahogy előre jelezte - nem jelent meg az átadáson.

Helyette Patti Smith lépett fel az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain,s A-Gonna Fall című dalát. Kis szépséghibája volt a performansznak, hogy volt benne egy baki, Patti Smith idegességében elrontotta a szöveget. Dylan köszönő beszédét az esti banketten olvassák fel. 

A bíráló testület indoklása szerint a világhírű énekes - aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában - új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Stockholmban adták át szombat délután a közgazdasági Nobel-díjat is két elméleti közgazdásznak, Oliver Hartnak, a Harvard egyetem és Bengt Holmströmnek, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzorának a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

A Nobel-békedíj előzőleg a norvég fővárosban, Oslóban adták át Juan Manuel Santos kolumbiai elnöknek a hazájában több mint fél évszázada zajló fegyveres konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseiért.

A díjakat, amely mellé idén is 8 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft