Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tudnának beszélni a makákók

2016.12.11. 14:41

Értelmes emberi beszédre is alkalmasak lennének a makákók a hangképző szerveik felépítése alapján, ugyanakkor a Princeton Egyetem kutatói azt is megállapították ezekről a majmokról, hogy mi hiányzik belőlük az emberi kommunikációhoz:

egy jóval fejlettebb agy.

A Science tudományos lapban közölt tanulmány arra enged következtetni, hogy az emberi beszéd fejlődése főleg az agyunk egyedi evolúciójának köszönhető, nem a majmok és az emberek anatómiai különbségeire vezethető vissza.

A Princeton weboldalán megtalálható hangmintákból kiderül, hogy a makákók hangja leginkább a téli időszakban hasonlítana az emberére - olyanok a számítógéppel generált mondatok, mintha valaki egy átmulatott éjszaka után, alaposan megfázva, suttogva próbálna beszélni.

Monkey-head-xray-1150
Kép: Tecumseh Fitch, University of Austria / Asif Ghazanfar, Princeton Neuroscience Institute

A tudósok műszerekkel, például röntgennel vizsgálták meg, hogy milyen mozdulatokra lenne képes a makákók nyelve, ajka és gégéje. Ezt az adatot táplálták be egy rendszerbe, amely számítógépesen modellezi a hangokat.

Most azt akarják kideríteni a tudósok, hogy ha egy ilyen régi majomfaj, mint a makákók, már rendelkeztek beszédképzésre alkalmas szervekkel, akkor vajon a később kifejlődött emberszabásúak miért nem tudnak úgy beszélni, mint az emberek?