Leheletből diagnosztizálták a nyelőcsőrákot Kínában

2016.12.13. 11:41

Kínai tudósok olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizálni a nyelőcsőrákot, jelentette a kínai állami hírügynökség. A Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia szakemberei egy úgynevezett PTR (protontranszfer-reakció) tömegspektrométerrel elemezték 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletmintáit.

Kiderítették, hogy hétféle ion segítségével képesek elkülöníteni a rákbetegeket az egészséges emberektől. A rákbetegek leheletében öt ion közepes intenzitása csökkent, miközben kettőé növekedett. (Az ionok olyan töltéssel rendelkező atomi, vagy molekuláris részecskék, amelyekben eltér a protonok és az elektronok száma.)

A tömegspektrométernek három percre volt szüksége az eredmény megállapításához, és pontossága 85-90 százalékos volt. A szakemberek hangsúlyozzák, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy eredményeiket kétséget kizáróan igazolhassák.

Kínában évente mintegy 370 ezer embert öl meg a nyelőcsőrák. Mind a betegség gyakorisága, mind halálozási rátája miatt Kína a leginkább veszélyeztetett országok között van a világon. Eddig olyan szűrővizsgálatok segítségével állapították meg a betegséget, mint a próbareggeli, endoszkópia, CT-vizsgálat, szövettani vizsgálat. Ezek a módszerek azonban nem illeszthetők be a mindennapos orvosi vizsgálatokba, és nagyon gyenge egészségű embereknél sem végezhetők el.

A leheletet elemző tömegspektrométer a betegség korai felismerésében, a beavatkozásban és a halálozási arány csökkentésében segíthet.  • Hírek
  • Támogatások