István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Pazar kép érkezett a Jupiter egyik igazgyöngyéről

2016.12.14. 09:21

Újabb csokor képet küldött vissza a Juno űrszonda a Jupiterről, miután befejezte a harmadik közeli repülését a gázóriás körüli pályáján. A képeken jól látszanak azok a viharok, amik szinte gyöngyfüzért alkotva húzódnak végig a naprendszer legnagyobb bolygójának déli féltekéjén.

Az óramutató járásával ellentétes irányban forgó hatalmas viharok rendszere állandóan változik, az 1986 óta végzett megfigyelések szerint hat és kilenc között mozog számuk, jelenleg nyolcat tartanak számon a kutatók. A képen, amit a JunoCam nevű nagy látószögű kamera rögzített december 11-én, a gyöngysor hetedik tagja figyelhető meg.

A kép készítésekor a szonda 24 600 kilométer távolságra közelítette meg a Jupitert, ez volt a harmadik tervezett közelrepülése a NASA által odaküldött űreszköznek. A JunoCam a fény látható tartományában készít felvételeket a bolygóról, de elsődleges célja nem a szép képek készítése, hanem az űrszonda többi műszerének támogatása: úgymond kontextust teremt az egyéb mérésekhez. Az alábbi kép egy a most közzétett nyers, még feldolgozatlan képek közül: