Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mégis túlélte a holokausztot a kristályéjszaka bűnbakja

2016.12.18. 19:43

Herschel Grynszpan volt a kristályéjszaka, azaz a náci Németországban 1938-ban megindult zsidóellenes pogromok hivatalos bűnbakja. A nácik ugyanis arra fogták a zsidókkal szembeni erőszakot, hogy a lengyel zsidó Grynszpan Párizsban meggyilkolta Ernst vom Rath követségi tanácsost a német nagykövetségen.

A férfi sorsáról eddig azt lehetett biztosan tudni, hogy Gestapo, azaz a náci titkosrendőrség kezébe került, majd onnan a sachsenhauseni koncentrációs táborba. Az utolsó hivatalos feljegyzés 1942-ben származott felőle, és eddig nem volt világos, hogy túlélte-e a holokausztot, bár voltak olyan feltételezések, amelyek szerint igen.

Most azonban előkerült a férfi egy 1946-os fotón, ami alapján az azt felfedező kutató úgy véli, pont kerülhet a rejtély végére: Grynszpan élve került ki a nácik kezei közül – írja a Guardian.

A lengyel fiatal egyébként annak idején azért rontott rá a követségi tanácsosra Párizsban, hogy bosszút álljon, amiért a náci hatóságok sok ezer zsidót, köztük az ő családját is elkergették Németországból.

A gyilkosságot kihasználva aztán Joseph Göbbels propagandaminiszter vezérletével megindult a zsidók elleni erőszak, a kristályéjszakán és az azt követő napokban nagyjából száz zsidót öltek meg és 30 ezret koncentrációs táborokba küldtek. Történészek ezt tartják a holokauszt kezdetének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?