Gyárfás
19 °C
35 °C

Mégis túlélte a holokausztot a kristályéjszaka bűnbakja

2016.12.18. 19:43

Herschel Grynszpan volt a kristályéjszaka, azaz a náci Németországban 1938-ban megindult zsidóellenes pogromok hivatalos bűnbakja. A nácik ugyanis arra fogták a zsidókkal szembeni erőszakot, hogy a lengyel zsidó Grynszpan Párizsban meggyilkolta Ernst vom Rath követségi tanácsost a német nagykövetségen.

A férfi sorsáról eddig azt lehetett biztosan tudni, hogy Gestapo, azaz a náci titkosrendőrség kezébe került, majd onnan a sachsenhauseni koncentrációs táborba. Az utolsó hivatalos feljegyzés 1942-ben származott felőle, és eddig nem volt világos, hogy túlélte-e a holokausztot, bár voltak olyan feltételezések, amelyek szerint igen.

Most azonban előkerült a férfi egy 1946-os fotón, ami alapján az azt felfedező kutató úgy véli, pont kerülhet a rejtély végére: Grynszpan élve került ki a nácik kezei közül – írja a Guardian.

A lengyel fiatal egyébként annak idején azért rontott rá a követségi tanácsosra Párizsban, hogy bosszút álljon, amiért a náci hatóságok sok ezer zsidót, köztük az ő családját is elkergették Németországból.

A gyilkosságot kihasználva aztán Joseph Göbbels propagandaminiszter vezérletével megindult a zsidók elleni erőszak, a kristályéjszakán és az azt követő napokban nagyjából száz zsidót öltek meg és 30 ezret koncentrációs táborokba küldtek. Történészek ezt tartják a holokauszt kezdetének.