Gyémántból építenek elektromos vezetéket

2016.12.27. 12:23

Elektromos áramot vezető szövet készülhet a Stanford Egyetemen kifejlesztett gyémántvezetékekből. A kaliforniai kutatók által megépített vezetékek csupán három atom vastagságúak, és önmagukat rendezik sorba.

diamondoid assembly v02.gif

A folyamatot a lehető legkisebb gyémántszálakkal kezdik, ezekhez egy-egy kénatomot kapcsolnak. Egy oldatban a kénatomon kötést létesítenek rézionokkal, így jönnek létre az egybefüggő vezetékek. Mivel a gyémántok erősen vonzzák egymást, a szálak úgy kapcsolódnak egymáshoz, mintha legókockákat illesztenénk össze.

Az egész folyamat fél óra alatt végbemegy, szóval a gyémántvezeték gyorsabban összerakható, mint egy átlagos legókészlet. A vezetékben a belülre kerülő réz vezeti az áramot, a gyémánt pedig szigetelő funkciót lát el.

Több előnye is van a módszernek, például az, hogy nagyon pontosan lehet vele vezetékeket építeni. Az atomonként összeillesztett drótnak pedig elképesztő tulajdonságai vannak. Az egyik legelőnyösebb talán az, hogy a drót veszteség nélkül vezeti az áramot.

A kutatómunka még korai fázisban van, de a tudósok már abban bíznak, hogy sikerül majd újfajta anyagokat kreálni. A veszteségmentes áramvezetés miatt csökken a fogyasztás, a legózás módszerével pedig hajlékony eszközökbe is tudnak majd vezetékeket húzni.       • Hírek
  • Árfolyam