Carrie Fisher anyja a fájdalomba halt bele

2016.12.29. 20:38

Bár Debbie Reynolds, a Csillagok háborújában Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher édesanyja stroke-ban halt meg, a Quartz cikke arra a kérdésre keresi a választ, hogy bár Reynoldsnak régóta voltak gondok az egészségével, köze lehet-e a lánya halálának ahhoz, hogy éppen most kapott stroke-ot.

Debbie Reynolds és Carrie Fisher 2015-ben
Debbie Reynolds és Carrie Fisher 2015-ben
Fotó: Mike Blake

A 84 éves színésznőt nagyon megviselte lánya halála, éppen fia Beverly Hills-i otthonában volt, hogy megbeszéljék a Carrie Fisher temetésével kapcsolatos teendőket, amikor rosszul lett. A hírt fia, Todd Fisher erősítette meg, aki szerint az egyik utolsó dolog, amit anyja mondott, az volt, hogy a lányával akar lenni. 

Reynolds egészségi állapota az elmúlt években jelentősen rosszabbodott. Tavaly például az amerikai filmakadémia Jean Hersholt Humanitárius Díjával tüntették ki, de a díszvacsorán nem tudott részt venni. A színésznő fia szerint Carrie Fisher halála túl nagy stresszt és leküzdhetetlen fájdalmat okozott anyja számára, ebbe halhatott bele. 

A cikk szerint a tudomány is ismeri azt a jelenséget, amikor valaki egy nagy lelki megrázkódtatás következtében hal meg, vagyis "megszakad a szíve a bánattól". A stressz okozta kardiomiopátia bekövetkeztekor a bal szívkamra feldagad vagy akár fel is szakad, és nem pumpálja megfelelő mértékben a vért, miközben a szív többi része rendesen, vagy még a megszokottnál nagyobb intenzitással végzi a feladatát. Az orvostudomány takocubo kardiomiopátiaként is ismeri a jelenséget: a takocubo egy olyan hagyományos japán halászedény, aminek az egyik felén rés van.

A szindrómát kisebb stresszhatás is kiválthatja - például az is elég lehet, ha megijesztenek valakit, akinek gyengébb a szíve-, de ilyen esetekben általában könnyebben felépülnek a betegek, ugyanakkor a közeli hozzátartozó halála okozta stesszhatás az American Journal of Public Health-ben 2008-ban megjelent kutatás szerint sokkal nagyobb arányban lehet életveszélyes. Egy2014-es tanulmányszintén megerősíti, hogy egy közeli hozzátartozó elvesztése növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport