Ágnes
-1 °C
2 °C

Hamarabb hazajönnek a vándormadarak a felmelegedés miatt

2016.12.29. 14:58

A költöző madarak minden egy Celsius-foknyi globális átlaghőmérséklet-emelkedés miatt átlagosan egy nappal korábban érkeznek meg a nyári párzási helyükre, ezt állapították meg az Edinburgh-i Egyetem kutatói a Journal of Animal Ecology című folyóiratban közölt tanulmányban. 

A szakemberek öt kontinens több száz madárfajára terjesztették ki a vizsgálatukat, köztük a légykapófélékre, bíbicformákra és a kormos billegetőre – írja az MTI. Abban bíznak, hogy az eredményeik alapján meg tudják majd jósolni, hogy a különböző madárfajok miként fognak reagálni a jövőbeli környezeti változásokra.

Feketetorkú fülemüle a légykapófélék családjából
Feketetorkú fülemüle a légykapófélék családjából
Fotó: He Yi / Sichuan University

Elég pár nap csúszás az érkezéssel, hogy sokkal rosszabb legyen a vándormadarak helyzete. Késés esetén előfordulhat, hogy a madarak nem tudják maximálisan kihasználni az adott területen rendelkezésükre álló táplálékforrásokat, vagy megszerezni a legkedvezőbb fészkelőhelyeket. A késői érkezés az utódok kikelésének idejét befolyásolhatja, csökkentve akár a fiókák túlélési esélyeit is.

A kutatók szerint a nagy távolságokat megtevő költöző madarakat kevésbé befolyásolja a növekvő hőmérséklet, ugyanakkor mégis ők járhatnak a legrosszabbul, ha a jóval előttük megérkező madarak felélik a párzási helyükön az erőforrásokat.

A szakemberek 300 évre visszamenőleg elemezték a vizsgált madárfajokra vonatkozó adatokat, köztük amatőrök és kutatók, úgymint a 19. századi amerikai természetkutató, Henry David Thoreau feljegyzéseit.